Nieuwe stap voor Glenn Hofman
Op Hemelvaartsdag maakte Glenn Hofman via zijn Facebook-pagina het volgende bericht bekend:
Jean Paul de Bruijn doet stap terug
Vandaag volgde het bericht dat Jean Paul de Bruijn de Koreaanse profbond PBA heeft verlaten en keert terug als speler van de UMB, de officiële wereldbond. Vanaf de start van de nieuwe organisatie, twee jaar geleden, was De Bruijn één van de spelers die in de voornamelijk met Koreanen gespeelde competitie uitkwamen. Om privéreden heeft de Zeeuw besloten zijn contract niet te verlengen. ,,We moeten in de komende tijd vele maanden naar Korea, dat is een te grote aanslag op ons leven'', aldus de biljarter.
Jean Paul de Bruijn, in zijn carrière onder meer één keer wereldkampioen bandstoten (2007), één keer verliezend finalist op een WK driebanden (2005) en zesvoudig Europees kampioen bandstoten, moet tot 4 oktober 2021 wachten tot zijn schorsing voor de UMB afloopt. Daarna mag hij weer meedoen aan World Cups en andere internationale toernooien. ,,Ik wil me ook volop inzetten voor mijn team van Dallinga in Sluiskil, voor het Topteam van De Hazelaar en ben net aangesteld als bondscoach van de jeugd bij de KNBB.'' Bovendien gaat hij in Duitsland competitie spelen voor Velbert en in Denemarken voor Varde.
De KNBB staat De Bruijn toe per direct mee te doen aan Grand Prix toernooien en de nationale teamcompetities. Als hij zich plaatst, zal De Bruijn ook weer mee kunnen spelen in de Masters, het Nederlands kampioenschap driebanden.
De Bruijn wil graag zijn vertrek bij de PBA verder toelichten: ,,De belangrijkste reden is, dat er komend seizoen 8 toernooien worden gespeeld bij de PBA tussen juni dit jaar en maart volgend jaar. Dat betekent: elke maand een toernooi, omdat ze nog meer op tv willen komen. Vooraf moet je steeds twee weken in quarantaine als je naar huis bent gereisd. Daarvoor is dus te weinig tijd. Pas na vier weken heb je zes weken pauze en zou je naar huis kunnen. Dat legt te veel beslag op ons sociale leven.'' De Bruijn reist vrijwel altijd met zijn vrouw Anita naar de toernooien in Korea.
,,Mijn moeder en schoonmoeder verdienen meer aandacht van ons, maar ook omgekeerd. En onze huisdieren spelen daarbij een rol. Je kan niet iemand bijna het hele jaar laten oppassen.''
De Zeeuwse biljarter bekent: ,,Als ik toch bij de PBA zou blijven, kan ik maar enkele wedstrijden voor Dallinga en De Hazelaar spelen. Dat kan ik niet maken tegenover die mensen die al zoveel voor mij hebben betekend.'' Daarbij komt dat hij is aangesteld tot bondscoach. ,,Dat zou ook lastig worden. Ik ben nog in gesprek met de KNBB over de toekomst wat betreft deelname aan Grand Prix toernooien en Masters.''
De Sectie driebanden toont zich verheugd over de come-back. Paul Brekelmans: ,,Wij vinden het geweldig dat hij terugkeert, zodat hij volledig beschikbaar is voor de training van onze talenten. Als hij zich normaal gesproken weer via de GP toernooien weet te plaatsen voor de Masters, geeft dat het deelnemersveld weer extra glans.''
Jean Paul de Bruijn, ooit in de top tien van de wereldranglijst, is door zijn schorsing en door de UMB voor twee jaar ver gezakt en is nu zonder rankingpunten. De beslissing om de PBA te verlaten, komt min of meer als een verrassing. Begin 2020 zei hij in een kranteninterview nog: ,,Ik heb een contract voor drie jaar en wil nog wel langer blijven.'' De grote successen en verdiensten zijn uitgebleven voor de Nederlander in de PBA competities.
De Belgen Frédéric Caudron en Eddy Leppens, de Griek Filipos Kasidokostas, de Nederlander Glenn Hofman en de Spanjaarden David Zapata, Javier Palazón en David Martinez zijn de bekendste Europeanen voor het komende seizoen in de PBA. Het ziet er naar uit dat ook andere spelers met tegenvallende resultaten stoppen bij de PBA, onder wie de Fransman Pierre Soumagne.
Tekst Jean Paul de Bruijn: Frits Bakker
Tekst Glenn Hofman: Glenn Hofman
Archieffoto Jean Paul de Bruijn Bekerfinale 2017: Ton Smilde