Glenn Hofman beloond met gelukje in World Cup

De Nederlanders gaan morgen, donderdag, met drie spelers de World Cup in Ankara tegemoet. Dick Jaspers was automatisch geplaatst, Sam van Etten kwalificeerde zich vanuit de laatste voorronden en Glenn Hofman werd beloond met een extra ticket door het afzeggen van een Colombiaanse wild card houder. De overzichten van de laatste kwalificaties en de loting voor het hoofdtoernooi.

 

12 juni 2024

ANKARA – De laatste dag van de kwalificaties in de World Cup in Ankara eindigde met een gelukje voor de Nederlandse delegatie. Glenn Hofman leek uitgeschakeld voor een plaats in het hoofdtoernooi, maar kreeg het extra ticket van de organisatie. Hij vervangt in de beste 32 de Colombiaan Pedro Gonzalez, die een wildcard kreeg, maar moest afzeggen door ziekte. Glenn Hofman staat morgen, donderdag, in de eerste speelsessies gelijk tegen Dick Jaspers, landgenoot en nummer 1 van de wereld. Twee routiniers in de World Cup in Ankara, die op jacht zijn naar de top van de wereldranglijst, kwamen op de laatste speeldag van de voorronden als beste winnaars uit de kwalificaties. Jérémy Bury was de beste met 4 matchpunten en 1.951 gemiddeld, Nikos Polychronopoulos de nummer twee met 4 matchpunten en 1.860. Ze werden in de dagranglijst gevolgd door Omer Karakurt, Gökhan Salman en Peter Ceulemans. De Turkse revelatie Volkan Cimentepe was de zesde speler met de maximale 4 matchpunten. De 12 winnaars werden gevormd door 6 Turken, 2 Vietnamezen, 2 Grieken, 1 Fransman en 1 Belg.

Drie reservespelers gaan mee naar het hoofdtoernooi: Chang Hoon Seo, Sam van Etten en Ruben Legazpi. En Glenn Hofman is de lucky nummer 4.

 


 

De loting koppelde onder meer ook drie Koreanen aan elkaar (Myung Woo Cho, Chang Hoon Seo en Jung Han Heo). Verder speelt Eddy Merckx op zijn eerste speeldag onder andere tegen de wereldkampioen Phuong Vinh Bao. Haeng Jik Kim staat tegenover drie Turken, onder wie Tayfun Tasdemir. Sam van Etten, die zich als nummer 2 van zijn groep plaatste als runner up met 3 matchpunten, staat in zijn eerste wedstrijden voor het hoofdtoernooi tegenover Quyet Chien Tran, Jérémy Bury en Tolgahan Kiraz.

De laatste kwalificatie betekende onder meer de uitschakeling voor Burak Hashas, Jeffrey Jorissen, Jean Paul de Bruijn, Ja In Kang,  Pierre Soumagne en Roland Forthomme.

De meest curieuze partij speelde de Nederlander Jeffrey Jorissen, die een dramatische openingspartij speelde tegen de jonge Turk Denizcan Akkoca (0.682 gemiddeld). De revanche van de Nederlander was klinkend: in zijn partij tegen de andere jonge Turk, Burak Hashas, startte Jorissen met 10 en 15 in zijn eerste vijf beurten: een voorsprong van 30-10 in 5. Het was niet voldoende om zich nog te plaatsen.

 

 

De loting voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi op donderdag (vanaf 10.00 Turkse tijd):

Poule A: Dick Jaspers, Glenn Hofman, Nikos Polychronopoulos, Ruben Legazpi

Poule B: Quyet Chien Tran, Sam van Etten, Jérémy Bury, Tolgahan Kiraz

Poule C: Myung Woo Cho, Chang Hoon Seo, Jung Han Heo, Berkay Karakurt

Poule D: Torbjörn Blomdahl, Myeong Jong Cha, Omer Karakurt, Hong Chiem Thai

Poule E: Eddy Merckx, Gökhan Salman, Phuong Vinh Bao, Thanh Luc Tran

Poule F: Jun Tae Kim, Denizcan Akkoca, Martin Horn, Peter Ceulemans

Poule G: Haeng Jik Kim, Tayfun Tasdemir, Volkan Cimentepe, Muammer Rahmet

Poule H: Marco Zanetti, Kostas Kokkoris, Sameh Sidhom, Turgay Orak.De overzichten van de poules op donderdag:

 

De overzichten van de laatste kwalificaties:

Poule A:

De favorietenrol van Jérémy Bury kondigt zich onmiddellijk aan met een riante 40-12 in 17 tegen zijn landgenoot Kévin Vasseur. De Koreaan Jun Hyuk Sun houdt de spanning erin met winst op Vasseur, maar in de onderlinge twist is Jérémy opnieuw veel te sterk: hij wint weer met 40-12 en eindigt met 1.961.

Poule B:

Maxime Panaia ontsnapt op het eind van de partij tegen Burhan Genc, die de Fransman wint met 40-37 in 27, maar Nikos Polychronopoulos doet datzelfde in 20 beurten. De Griek en de jonge Fransman spelen voor plaatsing in het hoofdtoernooi, Nikos maakt onder andere een serie van 10 en wint met 40-34 in 23. Dat brengt hem op een mooie score van 1.800.

Poule C:

Het Turks/Duitse duel tussen Turgay Orak en Amir Ibraimov wordt beslist door de meer geroutineerde speler uit het thuisland, die wint met 40-29 in 30. Chang Hoon Seo doet dat ook tegen Ibraimov (40-23 in 34), waarna Orak-Seo beslist over de uitkomst. De Turk en de Koreaan spelen gelijk in 24 beurten, Orak is met 3 punten en 1.481 poulewinnaar voor Seo met 3 punten en 1.379.

Poule D:

Seymen Ozbas, één van de jonge Turken, heeft een meevaller in zijn eerste partij tegen Ja In Kang, die hij met 40-36 verslaat in een moeizame partij van 42 beurten. Ja In Kang wint op zijn beurt van Hong Chiem Thai, die daarna de driemansgroep beslist met winst tegen Ozbas: 3 spelers met 2 matchpunten, Thai met 1.172 de beste.

Poule E:

Peter Ceulemans is de eerste speler van de lage landen die zich voor het hoofdtoernooi plaatst. Dat doet hij aan het eind van Poule E. Herbert Szivacz neemt een optie voor groepswinst tegen Mashhour Abu Tayeh, maar zal later ook nog langs Ceulemans moeten. Dat lukt niet, want de Belg is superieur in zijn twee partijen met 40-19 en 40-28. In zijn tweede partij sxcelleert Ceulemans met een mooie 2.000 gemiddeld, goed voor 1.454 in totaal.

Poule F:

Eén van de meest curieuze partijen in de openingsronden is het gevecht tussen Daniel Moreno en Omer Karakurt. De Colombiaan start furieus met 8, 11, 1 en 5 (23-1) en maakt zich op voor een snelle winst. Op het eind van de partij faalt Moreno: bij een stand van 39 in 18 mist hij zes keer de matchbal, waarna Karakurt vanuit 39-29 de winst grijpt, uiteindelijk met een slotserie van 6: 40-39 in 23. De Spanjaard Ruben Legazpi wint met 40-35 van Moreno, de tweekamp om poulewinst is een prooi voor Karakurt, die Legazpi overmeestert met 40-34 in 23.

Poule G:

Volkan Cimentepe, de Turk die in de eerste ronde de ex-prof Birol Uymaz uit het toernooi speelde, gaat na een sterk voortraject door naar het hoofdtoernooi. Hij won zijn laatste kwalificatiepoule voor Yavuz en Kostistanski met comfortable overwinningen van 40-20 en 40-27, zij het die laatste in 42 beurten. Toch was het voldoende om die lange reeks van voorronden te overleven.

Poule H:

Het loopt uiteindelijk het best af voor Kostas Kokkoris en Sam van Etten en wordt een matig optreden voor Roland Forthomme. De Griek en de Nederlander spelen eerst gelijk tegen elkaar in een matige 39 beurten. Daarna winnen ze beide van Forthomme: de Griek met 40-25 in 27, de Nederlander met 40-34 in 29. Beide eindigen dus met 3 matchpunten, de één gaat door als poulewinnaar, de ander als een van de drie runners-up.

Poule I:

Het gaat tussen Gökhan Salman en Glenn Hofman in de slotfase, omdat beide spelers winnen van Lukas Stam, de Duitser die dinsdag Caudron had uitgeschakeld. Hofman is de beste starter in de onderlinge partij met Salman (17-8), de Turk komt na 5 missers op rij van Hofman terug in de wedstrijd. Het wordt 25-25, Hofman heeft weer een mindere fase en Salman maakt uit met 8 (40-34 in 28). Het hoge moyenne van de Nederlander (1.644) is volgens de eindscores niet goed genoeg om bij de drie beste nummers twee te eindigen. Hij wordt vierde verliezer en heeft het geluk dat de Colombiaan Gonzalez (wildcard) door gezondheidsproblemen heeft afgezegd, zodat Hofman mee mag naar de beste 32.

Poule J:

Muammer Rahmet had de sterkste zenuwen toen hij in zijn laatste partij tegen Bong Joo Hwang de finish bereikte met 3 en de Koreaan ook met 3 gelijk kon maken. Door die remise was Rahmet de poulewinnaar met 3 matchpunten

Poule K:

De spanning steeg naar een hoogtepunt op het eind van deze groep, waar de Vietnamees Thanh Luc Tran, Pierre Soumagne en Jean Paul de Bruijn tot de laatste caramboles kans op de poulewinst hadden. Het werd uiteindelijk de Vietnamees, die Pierre Soumagne met 1 carambole verschil versloeg (de Fransman maakte 2 in plaats van 3 voor de gelijkmaker). Het kon in die laatste minuten nog drie kanten uit, maar Tran was de beste in moyenne van drie spelers met 2 matchpunten. Pierre Soumagne miste zijn laatste punt om met 3 matchpunten de poulewinnaar te worden. En Jean Paul de Bruijn kwam in moyenne tekort tegenover Tran: 1.530 voor de Vietnamees, 1.460 voor De Bruijn.

Poule L:

Wat een wervelende finish voor Jeffrey Jorissen toen het al te laat was. De Nederlander startte in zijn partij tegen Burak Hashas met 10 in de 3e beurt, maakte er 15 overheen in de 5e beurt en had na vijf beurten een voorsprong van 30-10. Het hielp hem wel aan de winst op Hashas (40-34 in 17), maar de poulewinst was al vergeven aan Denizcan Akkoca, de Griek met twee Europese juniorentitels, die won van Jorissen en gelijk speelde tegen Hashas (3 punten 1.025).

De eindstand met de poulewinnaars en de beste 4 runners up:

Jérémy Bury 4-1.951-12

Nikos Polychronopoulos 4-1.860-10

Omer Karakurt 4-1.739-9

Gökhan Salman 4-1.568-8

Peter Ceulemans 4-1.454-12

Volkan Cimentepe 4-1.230-5

Turgay Orak 3-1.481-14

Kostas Kokkoris 3-1.212-8

Denizcan Akkoca 3-1.025-7

Muammer Rahmet 3-1.176-7

Thanh Luc Tran 2-1.530-8

Hong Chiem Thai 2-1.172-5

De runners up:

Chang Hoon Seo 3-1.379-7

Sam van Etten 3-1.176-5

Ruben Legazpi 2-1.720-8

Glenn Hofman 2-1.644-9

 

Tekst Frits Bakker
Foto's Glenn Hofman, Sam van Etten & Jeffrey Jorissen ©Five & Six

Driebanden Hofman, Glenn Internationaal
Volg ons online