BRANDENBURG AN DER HAVEL - Het balkon rondom de biljartarena in Brandenburg voelt als de tribunes van een voetbalstadion. Vele honderden toeschouwers op het Europees kampioenschap, in de sporthal van de Stahlpalast, worden in de komende tien dagen (28 april-7 mei) verwend met biljarten in al zijn schoonheid. Wilt u Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Dani Sánchez, Frédéric Caudron en andere Europese sterren zien schitteren in het driebanden? Houdt u van het ragfijne spel op de kaderlijnen, de magische stoten van de artistiek spelers of wilt u kennismaken met het fascinerende kegelbiljarten? Het Europees kampioenschap, een tweejaarlijks megatoernooi, gunt u een kijkje in de wondere wereld van alle disciplines in het biljartspel.
De Nederlandse afvaardiging, met vele kanshebbers op medailles, reist vandaag en in de komende dagen af naar de Duitse stad, die tijdens het toernooi hopelijk ook weer oranje zal kleuren. Prachtig nieuws was dat, onder leiding van Alex ter Weele, ook een team van kegelbiljarters debuteert op dit EK. ,,We willen met deze deelname promotie maken voor deze discipline’’, aldus de initiatiefnemer.
De schijnwerpers zijn natuurlijk vooral weer gericht op de Nederlandse driebandenspelers, bandstoters, kaderspelers en de teams die een gooi doen naar de medailles. Veel supporters zullen ook de reis naar Brandenburg an der Havel maken. Ze zullen zoals altijd voor een prachtige sfeer zorgen bij het aanmoedigen van hun favorieten.
De Europese voorzitter Bennie Deegens, sportdirecteur Jean-Pierre Guiraud en de grote, deskundige staf van medewerkers verwelkomen deze week in de Stahlpalast 500 biljarters uit 20 landen, voor meer dan 800 wedstrijden gespeeld op een totaal van twintig biljarttafels. Het prijzengeld bedraagt 100.000 euro. Het programma bestaat uit twaalf individuele kampioenschappen en vier teamkampioenschappen. De wedstrijden staan onder leiding van zestig arbiters van internationaal niveau.
Kozoom zal het toernooi van start tot finish, met een batterij van camera's op alle biljarttafels gericht, live uitzenden met veel reportages en interviews met spelers.
De Europese confederatie (CEB) is ondanks de opkomst van Koreaanse en Vietnamese biljarters nog altijd de grootste van de vier aangesloten confederaties in de wereld. Het Europees kampioenschap is een tweejaarlijks toernooi waarin alle beste carambole biljarters strijden om goud, zilver en brons. Het driebanden individueel, de meest populaire discipline, opent het toernooi van 28 tot en met 30 april. De Zweed Torbjörn Blomdahl verdedigt zijn Europese titel.
De countdown loopt. Voor de komende tien dagen zijn alle ogen in de biljartwereld gericht op Brandenburg. Het Europees kampioenschap wordt er voor de derde keer georganiseerd na 2013 en 2015. De opzet van het EK in deze vorm was om behalve het driebanden ook andere disciplines om de titels te laten spelen. Voor de klassieke disciplines, bandstoten en kader, was het vrijwel onmogelijk om nog internationale organisatoren te vinden. De toenmalige, inmiddels overleden Europese voorzitter Wolfgang Rittmann heeft voor zijn initiatief veel bewondering gekregen.
Verder is het belangrijk dat in zes van de zestien kampioenschappen de jeugd (junioren) in Europees verband mag aantreden. Zo hebben in de vorige twee jaar vooral de Nederlandse junioren, Duitse, Spaanse, Turkse en Franse talenten op het EK in de schijnwerpers gestaan.
De Nederlandse afvaardiging, met Duitsland, België en Frankrijk hofleverancier, was twee jaar geleden de koploper in de medaillestand. Vier keer won Nederland goud, drie keer zilver, drie keer brons, totaal tien medailles. Tweede in de medaillespiegel was Duitsland, voor Italië, Turkije en België.
Torbjörn Blomdahl, die later ook het WK won, zegevierde in het driebanden in de finale tegen Eddy Merckx. De toen 52-jarige Zweed werd door zijn overwinning ook de nieuwe nummer één van de wereld. Dick Jaspers en Raimond Burgman wonnen voor Nederland het driebanden voor landenteams, dat dit jaar volgens het Scotch Double systeem wordt gespeeld. Frédéric Caudron, al regerend wereldkampioen, werd Europees kampioen bandstoten. Xavier Gretillat en Raymund Swertz veroverden goud in de kaderdisciplines.
De dames kwamen in 2015 voor het laatst in actie in een individueel Europees kampioenschap. Therese Klompenhouwer en Gülsen Degener, de nummers één en twee, hebben wel een wildcard voor het toernooi bij de mannen.
De spelsoorten in volgorde, met de titelhouders en de favorieten:
Driebanden individueel (28-30 april):
Titelhouder: Torbjörn Blomdahl
Favorieten: Jaspers, Blomdahl, Caudron, Sánchez, Merckx, Polychronopouloz, Zanetti, Coklu, Tasdemir.
Driebanden junioren onder 21 (28-30 april):
Titelhouder Andres Carrion (Spanje)
Favorieten: Tachoire, Marechal, Löwe, Anguita, Gungor, De Kok.
Vrij spel onder 17(28-30 april):
Titelhouder Simon Blondeel, niet van start
Favorieten: Riquart, Eelen.
Vrij spel onder 19 clubteams (28-30 april)
Titelhouder DBC Bochum, niet aan de start.
Favorieten: Horna, De Coeck, BC Oissel.
Bandstoten (29 april-2 mei)
Titelhouder: Frédéric Caudron
Favorieten: Caudron, Swertz, De Bruijn, Leppens, Villiers, Faus.
Kegelbiljart individueel (30 april-2 mei)
Titelhouder: Michelngelo Aniello
Favorieten: Aniello, Quarta.
Vrij spel onder 21 (30 april-2 mei):
Titelhouder Ondrej Hosek, niet vn start
Favorieten: Van Etten, Martory, Blondeel, Jong.
Driebanden onder 17, kleine tafel (1-2 mei):
Titelhouder: Maxime Panaia (Fr)
Favorieten: Panaia, Riquart, Kogelbauer, Parent.
Driebanden individueel, kleine tafel (1 mei-4 mei):
Titelhouder: Kenny Miatton
Favorieten: Merckx, Uymaz, Gazdos, De Jaeger, Karakurt.
Kader 47/2 (1-3 mei):
Titelhouder: Xavier Gretillat (Zw)
Favorieten: Gretillat, Swertz, Niessen, Van Silfhout, Leppens, Faus.
Kegelbiljart teams (2-4 mei):
Titelhouder: Italië
Favoriet: Italië
Driebanden landenteams, Scotch Double (4-5 mei)
Titelhouder: Nederland (Jaspers, Burgman)
Favorieten; Nederland, België, Turkije
Driebanden clubteams kleine tafel (4-7 mei):
Titelhouder: Mecidyeköy met Birol Uymaz/Ahmet Bayatli
Favorieten: De Goeie Queue, Andernos, Mecidyeköy.
Artistiek (4-7 mei):
Titelhouder: Serdar Gümüs (Tur)
Favorieten: Gümüs, Fonellosa, Bax, Hammen, Jonen, Daelman, Tran, De Jong.
Kader 71/2 (5-6 mei):
Titelhouder: Raymund Swertz (Ned)
Favorieten: Swertz, Niessen, Faus, Christiani, Nockemann, Gérimont.
Kegelbiljart onder 21 (5-7 mei):
Titelhouder: Domenico Forino, niet van start
Favorieten: Ragonesi, Attianese, Foti.
Tekst: Frits Bakker
Foto ©Kozoom