LA BAULE - Dezelfde arena, exact hetzelfde biljart, alleen een jaar later, in de World Cup van La Baule. De veertigjarige Vietnamees Xuan Cuong Ma weet het nog precies: de voor zijn land haast historische overwinning van vorig jaar tegen Frédéric Caudron in elf beurten (40-19). Nu, op een dag na één jaar later, stond Ma weer tegenover een wereldtopper: Marco Zanetti. En weer zorgde hij voor een sensatie. De grillige Aziaat overmeesterde zijn tegenstander met een prachtige slotserie van zes: 40-37 in 21 beurten. Zijn hart bonkte nog in zijn keel, minuten na de partij, met een snelle sigaret op het terras van de World Cup arena. Het zweet parelde van zijn voorhoofd, hij was sprakeloos van vreugde.
Dick Jaspers versloeg in de laatste ronde van de dag de Spanjaard David Martinez met 40-19 in 21 beurten. Jean Paul de Bruijn speelde een voortreffelijke partij tegen de Belgische wereldtopper Eddy Merckx en won met 40-26 in 22 beurten. ,,Ik ben blij dat ik de organisator, Joël Switala, met deze overwinning kan bedanken voor mijn wildcard.''
Aan de Franse westkust, in de steenrijke badplaats La Baule, ging vrijdagmorgen de zesde World Cup driebanden van dit jaar van start. De president van de UMB, Mr. Farouk Barki, opende het toernooi, dat in de traditionele bezetting met 32 finalisten wordt gespeeld. In zijn speech gaf hij speech de wereld van het driebanden hoop voor de toekomst. ,,We hebben grote plannen om vanuit de wereldbond de ontwikkeling van jonge spelers een impuls te geven met middelen vanuit de wereldbond.'' De president beseft maar al te goed hoe belangrijk het is de schaarse talenten te koesteren en wereldwijd driebanden te promoten.
De voorlaatste World Cup van dit jaar werd afgetrapt met Dani Sánchez uit Spanje als de nummer één van de wereld en Haeng-Jik Kim uit Zuid Korea als aanvoerder van de World Cup ranking. Murat Naci Coklu uit Turkije won de World Cup in La Baule vorig jaar. De Koreanen voerden de parade aan met tien spelers in het finaleveld, de Turken met vijf, de Vietnamezen met vier, de Belgen met drie. Jérôme Barbeillon en Jean Paul de Bruijn zijn de wildcardhouders van de organisatie. Het werd in vier sessies de openingsdag van een Vietnamese killer, een Koreaanse komeet, een Zweedse wervelwind en een Belgische anticlimax.
De top van de ranglijst verloor op de eerste dag al heel wat prominente spelers. Marco Zanetti was de eerste, tegen Ma, daarna volgden Sameh Sidhom (uitgeschakeld door Sung-Won Choi) Eddy Merckx (door Jean Paul de Bruijn), Nikos Polychronopoulos (door Can Capak), Nguyen Quoc Nguyen (door Chi Yeon Cho) en Jérémy Bury (door Birol Uymaz). Daardoor zijn de twee enige Fransen op eigen veld al uit het toernooi gespeeld op de eerste dag. Jérémy Bury raakte na 20-18 bij de pauze de weg kwijt, kreeg nog volop kansen, maar werd onder de voet gelopen in de laatste fase: Birol Uymaz greep de verdiende winst met 40-34 in 32 beurten.
De kraker van de openingssessie, tussen Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer, had een opvallende voorgeschiedenis: de Zweed won 11 van zijn laatste 12 partijen tegen Sayginer. Hij verloor alleen zijn laatste wedstrijd in de World Cup van dit jaar in Luxor. De Turkse magiër had in de laatste weken een grootse vorm getoond, maar verbleekte op het eind van de partij tegen Blomdahl. ,,Ik werd geholpen door drie enorme geluksballen, Semih maakte een paar cruciale missers en op het eind was ik goed genoeg voor de winst'', keek de Zweed, die de avond daarvoor in kleine kring zijn 55e verjaardag vierde, terug op de partij. De voorsprong van Sayginer, kort na de pauze (24-21), werd door de slotaanval van Blomdahl (5, 4 en 8 naar de finish) te niet gedaan: 40-29 in 20.
De Belgische clash tussen Frédéric Caudron en Eddy Leppens was een wedstrijd die al snel werd beroofd van alle spanning. Het overwicht van Caudron was te groot, voor Leppens was bijna elke bal een sprong in het diepe. Meestal zijn de vele partijen tussen de twee Belgische kopstukken attractief en spannend, nu reed Caudron op een eenrichtingsweg: 40-16 in 20.
Tien meter verder speelden Eddy Merckx en Jean Paul de Bruijn een 'Holland-België' die ook geen echte partij was. De aanval van De Bruijn, met twee keer zeven rond de pauze, brak het verzet van Merckx, die zijn gevreesde vechtlust niet kon tonen: 40-26 in 22. De Nederlander, die zo vaak vergeefse pogingen doet om te schitteren in een World Cup, greep zijn kans met de wild card die hem is aangeboden door de organisator. ,,Ik ben blij dat ik Joël Switala, die zo veel voor ons betekent, heb kunnen belonen met deze overwinning.'' Morgen wacht een krachtmeting tussen twee van La Baule's teamspelers: Caudron tegen De Bruijn.
De Koreaan Haeng-Jik Kim, die als een komeet omhoog is geschoten op de ranglijsten na zijn twee opeenvolgende World Cup zeges, demonstreerde ook in La Baule zijn grote klasse in zijn eerste optreden. Het Franse publiek kon hem van dichtbij zien in zijn wedstrijd tegen Jérôme Barbeillon. Zonder sterallures, in zijn vloeiende stijl, met zijn trefzekere afstoot en stoïcijnse blik. De sponsors zijn kennelijk voor het grijpen: LG, Simonis, Ventus, Hanbat, het tenue van Haeng-Jik Kim is een uithangbord voor de geldschieters uit de biljartwereld. Zijn eerste partij zegt al veel over de vorm: Kim demarreerde weg bij Barbeillon met 27-4 in negen beurten, was na een negen in de 13e beurt al dicht bij de finish, maar maakte de laatste carambole pas op 40-19 in 19.
Dani Sánchez wekte na zijn povere start tegen Adnan Yüksel (40-26 in 29) een vermoeide indruk. Het lange verblijf in Korea heeft de wereldkampioen zichtbaar uitgeput. ,,Ik ben moe, kan slecht slapen en kan me niet goed concentreren. Kijk naar de score: ik moet het hebben van mijn hoge series, de hoogste in deze partij is vier.'' De business (DS billiards) en andere zaken houden Sánchez te veel in zijn greep. ,,Ik voel me ook niet goed bij de situatie in Catalonië. Daar maak ik me grote zorgen over. Veel bedrijven zijn in gevaar. En mensen vragen aan mij: ben jij Catalaan of Spanjaard? Dat zijn zaken die allemaal meespelen in mijn hoofd, die afleiden van het biljarten.''
De partij tussen de twee Koreanen Jung-Han Heo en Myung-Woo Cho leidde tot veel discussies na afloop. Heo werd afgeteld op een serie van zes na een kets op de speelbal: de bal rolde eerst door de hoek, raakte de tweede bal en caramboleerde op een curieuze wijze. De arbiter annonceerde een misser (zes caramboles, stand 33-32 voor Heo). De discussie na afloop, nadat Myung-Woo Cho won met 40-35 in 25, ging over de internationale regels. De UMB zegt dat een carambole geldig is na een ketsbal (fausse-queue). UMB-president Farouk Barki verzekerde: ,,Die regels gelden ook in de CEB, de Europese bond.'' In Frankrijk worden de regels anders gehanteerd en wordt een speler afgeteld op een 'ketskeu'.
Het veld dat overblijft na één dag bestaat nog uit zes Koreanen. Twee uitblinkers van de eerste dag, Haeng-Jik Kim en Dong-Koong Kang spelen tegen elkaar. Dani Sánchez tegen Murat Naci Coklu is de finale van vorig jaar in La Baule. De enige serie boven de tien op de openingsdag was van Dick Jaspers, die David Martinez versloeg met 40-19 in 21 beurten met een serie van 11!
De partijen voor de volgende ronde:
11.00:
Sánchez-Coklu
Jae-Ho Cho-Blomdahl
Kang-Haeng-Jik Kim
Choi-Ma
13.00:
Caudron-De Bruijn
Capak-Chi Yeon Cho
Uymaz-Myung-Woo Cho
Jaspers-Tran.
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Kozoom