BERLICUM - De spiedende ogen vanuit één van de Vip boxen op de Jumbo Masters volgden alle bewegingen aan de biljarttafels met meer dan gewone belangstelling. De meester zelf, Raymond Ceulemans, had zich onder een gezelschap geschaard dat een verleden heeft bij de vroegere proforganisatie BWA. Cor van Erp, prominent organisator in die tijd, Maarten Oldenburg, Pierre Cornelissen en Raf Borremans waren aangeschoven en hadden gesprekstof genoeg om te keuvelen over die mooie, turbulente jaren. De enige grootheid in de arena die daar een vooraanstaande rol in had gespeeld was Dick Jaspers, die regelmatig op goedkeurende knikjes van de oudere garde mocht rekenen.
Komen ze nog vaak op grote toernooien na die jaren waarin ze een nieuwe dimensie gaven aan de historie van het driebanden? Die vraag is zeker overbodig in het geval van Raymond Ceulemans en zijn vrouw Angèle. Het 82-jarige fenomeen, het bilboard van Dr. Werner Bayer's organisatie en nu met zijn ongeëvenaarde palmares, reist nog altijd de wereld over, van New York tot Seoul, van Istanbul tot Brandenburg, overal waar de huidige topgeneratie zich vertoont. Bert van Manen, commentator bij deze Masters, vertelde: ,,Ik heb Raymond en zijn vrouw op het WK in Randers geen dag en geen partij zien missen in de tribunes. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe die mensen van biljarten houden.''
De zestien spelers in de Jumbo Masters hadden de focus natuurlijk meer gericht op de belangrijke tweede dag van de voorronden. Daarin heeft Dick Jaspers zich met twee riante overwinningen al op zeker geplaatst voor een plaats in de kwartfinales. Om de andere plaatsen wordt nog een harde strijd geleverd. Zeker is al dat Roland Uijtdewillegen en Huub Wilkowski zijn uitgeschakeld en dat onder andere de kraker tussen Jean van Erp en Jeffrey Jorissen (15.00 uur) een van de uitsmijters wordt van deze voorronden.
De overzichten in de vier poules:
Poule A:
Het gebeurt hoogst zelden dat Dick Jaspers een wedstrijd over 40 caramboles speelt en eindigt met een hoogste serie van vier. Zelfs dan komt een overwinning niet in gevaar, zoals tegen Jack Wijnen in zijn tweede partij voor de voorronden, omdat Jaspers won met 40-29 in 20 beurten en dus ook zonder hoge serie gewoon twee gemiddeld speelde. Jack Wijnen, met zijn gespierde bovenarmen, bleef tot net na de helft van de partij opvallend dicht in de buurt dankzij een serie van acht. De aanval van Jaspers, met kleine, gevoelige prikjes, kwam pas na de 30-26 in 15.
De marathon op de andere tafel in deze poule, met twee spelers (Frans van Schaik en Roland Uijtdewillegen), die het ritme maar niet konden vinden, sleepte zich moeizaam naar het einde. Therese Klompenhouwer, die in deze wedstrijd de co-commentator was, verzuchtte rond de 35e beurt (26-24): ,,De heren zijn ook niet heel lief voor elkaar.'' Dat was nog zachtjes uitgedrukt. Frans van Schaik, in zijn enige opleving van de partij, haalde de trekker over met 8 en 3 voor een eindscore van 40-34 in 43 beurten. ,,Het was echt een mirakel dat ik die 8 en 3 nog maakte'', besefte Van Schaik in zijn nabeschouwing. ,,Ik had daarvoor alleen maar staan beuken en knallen. Maar weet je, ik had alleen mijn eerste wedstrijd ooit op de Masters gewonnen van Sander Jonen en daarna alleen nog maar verloren in drie Masters, negen partijen op rij. Dan is het mooi dat ik nu toch weer eens win en morgen tegen Jack Wijnen ook nog kans heb om me te plaatsen.''
Dick Jaspers is met 4 matchpunten nog in te halen door Jack Wijnen en Frans van Schaik in de derde ronde, maar niet meer op moyenne. Dat verschil is na de twee klassepartijen van Jaspers te groot.
De stand na twee ronden:
1 Dick Jaspers 4-2.285-6
2 Jack Wijnen 2-1.326-8
3 Frans van Schaik 2-1.086-8
4 Roland Uijtdewillegen 0-0.880-5
De partijen voor zaterdag, 13.00:
Jaspers-Uijtdewillegen
Wijnen-Van Schaik.
Poule B:
De yell voor Jean van Erp klonk regelmatig door de zaal, wat betekende dat het de thuisspeler voor de wind ging. De tegenstand van John Tijssens, na een start van 12-11 in 5 beurten, was daarna te pover, zodat 'The Iceman' na de pauze al kon uitlopen naar 25-16 in 11 en via 32-23, maar met een geweldige counter trok Tijssens de stand gelijk met een serie van 9 in de 17e beurt: 32-32. De spanning keerde terug in de wedstrijd. Onder gejuich van de spionkop maakte Van Erp uit in de 25e beurt, Tijssens miste na de acquit en bleef achter op 40-37.
Jeffrey Jorissen gaf zijn supporters nu wel waarvoor ze kwamen. De tegenvallende start van donderdag werd voor een deel uitgewist door een vlot optreden tegen Huub Wilkowski. De tussenscore was al 20-10 in 16 en liep verder op naar 39-16, toen hij een ultra-lange trekstoot maar net miste voor het winnende punt. Dat kwam er een beurt later wel: 40-16 in 24.
De clash tussen Jean van Erp en Jeffrey Jorissen wordt zaterdag (15.00 uur) een mooie uitsmijter van de poule. John Tijssens heeft de kansen in eigen hand om mee te gaan naar de beste acht. Jorissen moet in elk geval winnen en ook nog eens met een hoog gemiddelde.
De stand na twee ronden:
1 Jean van Erp 4-1.632-13
2 John Tijssens 2-1.604-12
3 Jeffrey Jorissen 2-1.297-6
4 Huub Wilkowski 0-0.812-3.
De partijen voor zaterdag 15.00 in de derde ronde:
Van Erp-Jorissen
Tijssens-Wilkowski.
Poule C:
De botsing tussen de twee jongste spelers op de Masters werd een sleutelpartij voor het verdere verloop. Raymund Swertz had de beste eindspurt na een gelijk opgaand gevecht vanaf de start. De opening was na vier beurten voor Swertz met 10, maar Cetin counterde onmiddellijk met 9 voor een tussenstand van 22-21 in tien beurten. Beide spelers schommelden voortdurend net boven de 2 gemiddeld, boeiden de volle tribunes en gingen met gelijke kansen naar de slotbeurten. De slotserie van 3, na twee dure missertjes van de debutant Cetin, beslisten over winst: 40-36 in 19.
Barry van Beers stond na zijn tweede partij met één been in de kwalificaties, dankzij de zege op Raimond Burgman. De twee spelers, die al vele malen de degens hebben gekruist, speelden dit keer een eenrichtingspartij. De Brabander domineerde na de serie van 12 in de 9e beurt, die hem de voorsprong gaf om zorgeloos naar het einde te spelen. De anders onverstoorbare Burgman bleek niet meer in staat terug te vechten: 40-28 in 24.
Barry van Beers leidt na twee ronden met 4 matchpunten, maar is nog niet helemaal zeker van plaatsing. Raymund Swertz en Raimond Burgman volgen op twee punten, Volkan Cetin heeft met twee verliespartijen zelfs nog een kleine kans.
De stand na twee ronden:
1 Barry van Beers 4-1.379-7
2 Raymund Swertz 2-1.411-10
3 Raimond Burgman 2-1214-7
4 Volkan Cetin 0-1.113-9.
De partijen voor zaterdag 17.00 uur:
Burgman-Cetin
Van Beers-Swertz.
Poule D:
De tweede ronde stond in het teken van het herstel van Therese Klompenhouwer, die de Masters was gestart met een ondermaatse partij. Vechtend voor de laatste kans knokte ze zich in de tweede ronde op de valreep langs Dave Christiani, waardoor ze de kansen nog in eigen hand hield. Dave Christiani verspeelde een overwinning of remise tegen Therese op één carambole. De Limburger, in de eerste ronde verslagen door Harrie van de Ven, leek tegen Therese op weg naar een winnend slot met een serie van tien. De laatste van die tien, niet onmaakbaar, miste Christiani, daarna liet hij nog drie missers noteren. Therese greep die onverwachte kansen aan en finishte met drie: 40-39 in 26. De gebalde vuist verraadde hoe blij ze daarmee was. ,,Ik heb toch veerkracht laten zien, hè'', vroeg ze later niet ten onrechte om bevestiging.
Harrie van de Ven ging naar de koppositie dank zij de winst op Martien van der Spoel met 40-32 in 21, onder meer dankzij een serie van tien. De Brabantse finalist van twee jaar geleden is theoretisch nog niet zeker, hoewel hij door Therese, als zij de onderlinge partij wint, op gemiddelde haast niet meer is in te halen.
De stand na twee ronden:
1 Harrie van de Ven 4-1.538-10
2 Martien van der Spoel 2-1.440-7
3 Therese Klompenhouwer 2-0.963-8
4 Dave Christiani 0-1298-9.
De partijen voor de derde ronde, zaterdag om 11.00 uur:
Van de Ven-Klompenhouwer
Van der Spoel-Christiani.
Tekst: Frits Bakker
Foto: Raymund Swertz en Volkan Cetin (Ton Smilde)