VEGHEL - Het Nederlandse biljartpubliek had zo vurig gehoopt op Dick Jaspers op het hoogste podium van de World Cup in eigen land. De slotdag van het mondiale spektakel in Veghel moet het evenwel doen zonder de sterspeler van het oranje legioen. De 54-jarige nummer één van de wereld is natuurlijk geen robot, is niet altijd de beste van de wereld en zelfs niet altijd de beste in eigen land. Aan de vooravond van de finaledag werd Jaspers getackeld door een stoïcijnse Turk: Lütfi Cenet, die in de kwartfinale het vonnis velde over Jaspers met 40-30 in 16 beurten. De andere drie finalisten zijn Antonio Montes uit Spanje, HaengJik Kim uit Korea en Duc Anh Chien Nguyen uit Vietnam.
De arena van de World Cup is op voorhand uitverkocht voor de laatste dag, maar moet juichen voor twee Aziaten en twee verrassende Europeanen. De enige die ooit een World Cup won van dit finaleveld is HaengJik Kim, de 27-jarige, viervoudige wereldkampioen bij de junioren. Drie absolute topspelers, niet alleen Dick Jaspers, ook Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx en Marco Zanetti, werden in het voorportaal uitgeschakeld. Dick Jaspers bekende: ,,Ik heb er echt alles aan gedaan, want ik wilde dolgraag winnen, maar ik werd verslagen door een heel sterke tegenstander en was zelf in deze wedstrijd niet op mijn top.'' De Nederlander schitterde wel onnavolgbaar in de vorige ronde van deze dag, waarin hij een wereldserie van 24 maakte tegen de Vietnamees Nguyen.
Het slotpodium krijgt een onverwachte bezetting, maar niet de minste spelers van de wereld. HaengJik Kim is de huidige kampioen van Korea, de 36-jarige Duc Anh Chien Nguyen is de titelhouder in Vietnam. Lütfi Cenet is tweevoudig wereldkampioen met Turkije in Viersen en Antonio Montes de Europees kampioen bij de junioren in 2014. De twee Aziaten treffen elkaar in de eerste halve finale zaterdag om 12.00 uur, Montes en Cenet spelen om 14.00 uur voor de andere plaats in de finale..
HaengJik Kim, eigenaar van een biljartzaal in Siheung, op een uur van Seoul, was één van de grootste talenten in het driebanden toen hij tussen 2004 en 2012 vier keer wereldkampioen werd bij de junioren. Duc Anh Chien Nguyen kwam twee jaar geleden pas voor het eerst in beeld met een vijfde plaats in het Carom Cafe in New York. Lütfi Cenet speelde dit jaar de halve finale van de World Cup in Porto ook tegen Jaspers. ,,Ik wil daar niet meer aan denken'', zei hij vanavond. ,,Toen speelden we 40-40 gelijk en verloor ik de shootout met 1-0.'' Antonio Montes is na zijn Europese titel iets uit beeld verdwenen, omdat hij de dure reizen naar de World Cups vaak zelf moest betalen. ,,Ik verdien nu mijn geld met lesgeven en wil zo veel mogelijk World Cups spelen. Maar natuurlijk verbaas ik mezelf hier, ik heb zelfs nooit eerder een hoofdtoernooi van een World Cup gehaald.''
Dick Jaspers liep in het mes van Lütfi Cenet na de serie van 13 van de Turk, die de score op 16-0 bracht na twee beurten. Jaspers vocht terug met kleine series en nam zelfs een voorsprong met 23-20. In het tweede part van de partij, bij 30-30, opende Cenet de aanval met 7 (37-30) en kon Jaspers niet meer scoren: 40-30.
HaengJik Kim ging naar de laatste vier door een overwinning op Eddy Merckx. De laatste Belg in het veld demarreerde snel naar een voorsprong van 17-6 in vijf beurten en leidde bij de pauze met 20-13. Toen kwam de Koreaan op stoom, eerst met series van zes, drie en zes en na een kanteling van de wedstrijd (31-23 voor Kim) werd Merckx in de slotbeurten met vijf en zes verslagen met 40-30 in 18.
Hetzelfde scenario deed zich voor in de partij tussen Torbjörn Blomdahl en Duc Anh Chien Nguyen. Na twee beurten leidde de Zweed met 9-2, na zeven beurten met 15-2. De Vietnamese outsider, 40e op de wereldranglijst, counterde eerst met 6-7-5 voor de pauze (22-16 in 9) en scoorde in de slotbeurten met 6 en 7 voor de finishing touch: 40-32 in 22.
Marco Zanetti werd overlopen door Antonio Montes, die na de start leidde met 14-2 en 21-4 en die voorsprong niet meer weggaf na de pauze: door een laatste serie van 7 werd het 40-22 in 21 beurten.
De wedstrijden bij de beste zestien:
Nguyen Quoc Nguyen-Dick Jaspers 40-27 in 13
Het donderende applaus van de volle tribunes is de beloning voor de memorabele serie van Dick Jaspers. De Nederlandse wereldkampioen staat met 16-8 achter als hij in de zevende beurt terugslaat met 24. ,,Ik voelde dat ik iets moest doen, want mijn Vietnamese tegenstander was heel sterk gestart en kan gevaarlijk zijn'', zei Jaspers na de partij, die hij met riante cijfers naar zich toetrok. Dankzij de monsterscore boog Jaspers de stand van 16-8 achter om naar 32-16 in zijn voordeel. ,,Ik had toch nog wat moeite om mijn focus weer te krijgen en de wedstrijd goed op tijd uit te maken.''
Marco Zanetti-Jun Tae Kim 40-28 in 15
De Koreaan, die hij ook in de vorige ronde versloeg, was ook nu niet opgewassen tegen de ontketende Italiaan. Zanetti voelt zich thuis in het land waar hij ooit competitie speelde, maar al zo'n tien jaar niet meer heeft gespeeld. Hij dwingt de jonge Koreaan op weg naar de kwartfinales tot achtervolgen na 10-3 in 5 en 25-10 in 11 beurten. Kim heeft nog wel een mooie opleving met een serie van 10 (32-24), maar krijgt van Zanetti geen kans om het gat verder te dichten.
Lütfi Cenet-Tayfun Tasdemir: 40-34 in 25
De twee Turken gaven elkaar in de opstartfase geen duimbreed toe. Cenet zette de eerste aanval in rond de pauze (25-18 in 13) en liep even later uit naar 34-23. De counter van Tasdemir was te zwak om het gat te dichten. Cenet won en treft Jaspers in de kwartfinales.
Antonio Montes-Gökhan Salman 40-32 in 24
De Spanjaard, die ver is weggezakt op de ranglijst, speelt een van de beste World Cups van zijn carrière en verslaat ook Gökhan Salman, een andere outsider. De partij start met een vroege voorsprong voor Montes (12-5 in 5), de marge blijft daarna constant net onder de tien. De wedstrijd wordt gekenmerkt door kleine series, Montes schaart zich bij de acht besten van het toernooi.
HaengJik Kim-Jae Ho Cho 40-30 in 24
De aanval van Kim, in de 7e beurt met een serie van 11, was beslissend voor het vervolg van de partij. De twee Koreanen, die in de vorige ronde ook al tegen elkaar speelden (winnaar Cho) deelden de rollen nu om. HaengJik won met 40-30 in 24 nadat zijn tegenstander zes keer had gemist in zijn laatste acht beurten.
Eddy Merckx-Dani Sánchez 40-36 in 25
Twee voormalig wereldkampioenen (Sánchez 4 keer, Merckx 2 keer) kwamen alleen op het eind van de partij dicht naar elkaar toe. De Belg domineerde en controleerde de hele wedstrijd, had een korte inzinking voor de pauze (23-15 in 16) en ging met 6 en 3 uit op een score van 40-31. Sánchez deed nog een poging om gelijk te komen, maar miste zijn zesde punt.
Torbjörn Blomdahl-Jérémy Bury 40-19 in 15
De Zweed was de snelste starter in deze sessie met een vernietigende aanval na 8 beurten. Blomdahl sloeg de definitieve kloof met Bury door een serie van 14 en zette een score van 33-4 op het bord. De Fransman vocht nog iets terug met 'een zeven', maar kreeg geen kans om verder terug te komen.
Duc Anh Nguyen-Semih Sayginer 40-29 in 21
De kleine Vietnamese coming-man had Sayginer vanaf de eerste beurten onder controle en leidde al met 22-12 na tien beurten. Sayginer kreeg aan het slot vier onverwachte kansen, was ongelukkig in de posities en kwam over de gehele wedstrijd niet verder dan hoogste serie van vier.
Tekst: Frits Bakker
Uitgelichte foto Dick Jaspers ©Kozoom
Foto teleurstelling Jaspers ©Ton Smilde
Foto Lütfi Cenet ©Dirk Acx / De BiljartBallen