In haar wens dit jaar de aandacht voor de World Games verder te vergroten en in de jacht op eremetaal is het mooi nieuws voor de Nederlandse equipe dat niemand minder dan Dick Jaspers wederom zal deelnemen bij de komende editie van de World Games, van 7 t/m 17 juli 2022 in Birmingham, USA.
Als één van de weinige deelnemers is Dick er al vanaf 2001 iedere vier jaar onafgebroken bij, nu dus al voor de zesde maal.
Reden genoeg voor ons om richting St. Willebrord te gaan, en Dick enkele vragen voor te leggen.
Dick Jaspers op de World Games 2017 in Wroclaw, waar hij vierde werd. Foto ©Marco Spelten Actiefotografie
Dick, de World Games worden vaak gezien als het voorportaal naar Olympisch. Hoe leeft volgens jou binnen het biljarten, pool en snooker de wens om Olympisch te worden?
“Die wens leeft zeker, al is het wel iets voor de wat langere termijn nu de plannen voor Parijs 2024 helaas niet zijn gelukt. Dat was wel echt een teleurstelling, zeker gezien de sporten die uiteindelijk wél waren gekozen. De Olympische Spelen, dat is iets magisch. En de gedachte om dit na te streven dat is een mooie – al is het een wens die waarschijnlijk pas op langere termijn waarheid zou kunnen worden.”
"De Olympische Spelen, dat is iets magisch. En de gedachte om dit na te streven dat is een mooie – al is het een wens die waarschijnlijk pas op langere termijn waarheid zou kunnen worden”
Je hebt inmiddels vijf keer meegedaan aan de Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten, de World Games, en éénmaal gewonnen – in 2009. Wat was sportief gezien jouw mooiste, of juist minst mooie, ervaring?
“Ja, ik ben er sinds 2001 onafgebroken bij. Die winst in Kaohsiung (2009) was wel erg mooi, omdat het de derde keer op rij was dat ik in de finale kwam. In 2001 in Akita verloor ik de finale van Dani Sánchez. En de editie erna, in 2005 in Duisburg, verloor ik wederom de finale van Sánchez, na eigenlijk een van beide kanten geweldige finale. Ik verloor toen na penalty’s, Dani maakte er twee en vanaf de acquit kwam ik zodanig ongelukkig te liggen dat ik de tweede niet wist te maken.”
“Dus dat ik in Kaohsiung eindelijk wél goud wist te pakken, dat was wel mooi. Ik won toen de halve finale van Sánchez en de finale van Blomdahl. Een echt hoogtepunt dus – zij het gespeeld op vrij bizar materiaal.”
In Wroclaw waren Paul Brekelmans en Willem Hofman onderdeel van het arbiterskorps. Foto ©Alison Chang
Wat is bijzonder aan de World Games?
“Hoe mooi ook het begin, met drie finaleplekken op rij en toen driemaal scheepsrecht, misschien was de vorige editie in Wroclaw (2017) nog wel een groter hoogtepunt. In de eerste plaats omdat ik, hoe dichtbij West-Europa ook, nog nooit in Polen was geweest. Maar ook omdat in Polen driebanden nog wat in de kinderschoenen staat, en deze World Games hebben kunnen bijdragen aan enige groei en publiciteit voor het driebanden daar.”
“Dat is het mooie van de World Games: je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest, je trekt op met mensen uit pool en snooker, en je zit dichtbij op alle andere sporten – dat geeft echt een saamhorigheidsgevoel. De combinatie met andere sporten is wat de World Games echt een Olympisch gevoel geeft, en dat voelt bijzonder. Het is echt een belevenis! Zeker als er zoals in Akita of Kaohsiung de hele stad versierd is met vlaggetjes, of zoals in Wroclaw met veel meer publiciteit dan de jaren ervoor.”
“Dat is het mooie van de World Games: je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest, je trekt op met mensen uit pool en snooker, en je zit dichtbij op alle andere sporten – dat geeft echt een saamhorigheidsgevoel"
Bij de laatste World Games in Wroclaw was inderdaad een stuk meer publiciteit dan in voorgaande edities. Zo zat jij in het praatprogramma “Studio Wroclaw” met o.a. Jaap de Groot van de Telegraaf, die zeer lovende woorden voor je had. Hoe vond je dat?
“Leuk, en ook belangrijk. Immers, de mate van publiciteit is een graadmeter hoe belangrijk de World Games worden gezien.”
“Ikzelf heb gekozen om steeds mee te willen doen ondanks dat er geen prijzengeld is – en dat is toch een belangrijke factor voor een professional als ik. Maar ik doe het graag omdat ik het een eer vind om mee te doen, een eer ook om voor mijn land te mogen uitkomen. Ik ben tot nu toe iedere keer met een mooie ervaring teruggekomen.”
Het is niet gemakkelijk om te kwalificeren voor de World Games – zelfs jij als nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioen was niet bij voorbaat zeker van deelname. Maakt dat het winnen van een World Games titel ook waardevoller?
“Ja misschien wel. Sowieso zou winst in deze editie extra waardevol zijn, omdat het zomaar eens mijn laatste World Games zouden kunnen zijn. Immers, ook bij mij gaan de jaren tellen en ja ik houd het vooralsnog vrij goed vol, maar hoe het er over vier jaar uitziet dat weet ik niet.”
“Al is het zelfs na al deze jaren voor mij nog best lastig te duiden wat nu precies de waarde is van een World Games titel. Immers, een WK, EK of World Cup – de waarde daarvan is vrij evident. Maar winst of geen winst in de komende World Games zal t.o.v. mijn carrière waarschijnlijk weinig impact hebben voor de buitenwacht. Dit ondanks dat ik de titel uit 2009 persoonlijk veel waarde toedicht, en ook een vrij prominente plek inneemt in het palmares op mijn website. Ik noem de World Games altijd een beetje ‘mysterieus’, simpelweg omdat de exacte waarde moeilijk te duiden is."
"Ik noem de World Games altijd een beetje ‘mysterieus’, simpelweg omdat de exacte waarde moeilijk te duiden is"
Nog iets wat wij zijn vergeten te vragen?
“Het zal vast mooi worden. Ik kom graag in Amerika, en vind het een eer dat ik sinds 2001 onafgebroken deel mag uitmaken van dit mooie multisport evenement. Mooi dus dat ik erbij ben!”
Dick Jaspers en Marco Zanetti bespreken hun net gespeelde partij na. Wroclaw (2017), foto Paul Brekelmans
Meer weten over de World Games?
Volg alle recente informatie via de vernieuwde website van World Games NL, of via het World Games overzicht op de website van de KNBB, met hier ook voor de verslagen van de vorige editie in Wroclaw (2017). De historie van de World Games, dat al sinds 1981 bestaat, vindt u op Wikipedia.
Tekst: KNBB
Uitgelichte foto: ©Marco Spelten Actiefotografie
Overige foto's: Alison Chang, Paul Brekelmans