BERLICUM - The Iceman, zoals de bijnaam van Jean van Erp is in biljartland, heeft zijn reputatie weer al waargemaakt op eigen bodem. De speler met de grootste supportersschare is al zo goed als zeker van een plaats bij de beste acht in het kampioenschap van Nederland driebanden, meer bekend als de Kling Masters. En ook al is Dick Jaspers, de wereldkampioen, de absolute favoriet voor goud, wat hij vrijdag accentueerde met een partij tegen Jeffrey Jorissen van 40 in 12 beurten, toch ziet Jean van Erp zichzelf als een grote concurrent. ,,Ik heb op de Masters nu al zo veel meegemaakt, dat ik alleen tevreden ben met een overwinning'', kijkt de Brabander vooruit naar de komende dagen.
De spionkop op de bovenste rijen van de tribune van D'n Durpsherd in Berlicum, zullen er niet voor terugdeinzen om hun favoriet naar het mooiste succes van het jaar te schreeuwen. Jean van Erp koestert deze sfeer, geeft hij ruiterlijk toe en groeit naar zijn beste spel met de aanmoedigingen op de achtergrond. Dat gebeurde ook op de tweede dag in zijn wedstrijd tegen Barry van Beers. Met winst was Jean van Erp al bijna zeker geplaatst voor de laatste acht, zeker omdat Raimond Burgman op de andere tafel een slechte partij speelde en in een uiterste inspanning pas kon winnen van Wil Janssen. En dat gebeurde ook, in een prachtig slot van Van Erp: 40-38 in 29 beurten.
,,Ik moet al ziek worden wil ik me morgen (zaterdag) niet kunnen plaatsen'', rekende Jean van Erp na zijn tweede overwinning voor. Voor de andere plaatsing in deze poule komen Raimond Burgman en Barry van Beers in aanmerking. De twee laatste partijen ziin Burgman-Van Erp, Van Beers-Janssen, waarbij Van Beers op basis van zijn moyenne bij een overwinning vrijwel zeker is van de knock-outs.
Dick Jaspers legde de basis voor zijn plaats bij de laatste acht in de partij tegen Jeffrey Jorissen, waarin hij twee keer de premie van 100 euro opeiste met series van 11 en 10 en na 20-5 en 27-8 in de negende beurt al op drie punten van de finish was. Het einde kwam met 40-17 in 12, gemiddeld 3.333. Zijn laatste zaterdag, tegen Frans van Schaik, is een formaliteit. ,,Maar ik ga wel proberen er een mooie partij van te maken, hoor'', zegt Jaspers.
Frans van Schaik startte in zijn partij tegen Martien van der Spoel met 9, leek lang op een overwinning af te gaan, maar liet zijn tegenstander terugkomen en uiteindelijk zelfs winnen met 40-38 in 33. ,,Ik speel al heel wat beter dan in mijn vorige Masters'', vond Van Schaik. ,,Het is alleen nog niet goed genoeg om tegen deze sterke spelers te winnen. Maar morgen ga ik proberen nog wel even te vlammen tegen Jaspers.''
Raymund Swertz en Kay de Zwart hadden zich eerder op de dag al als eerste twee spelers geplaatst voor de finaleronden met zestien op de Kling Masters. De twee bijna-jongste spelers in het toernooi (Glenn Hofman is nog iets jonger) wonnen hun twee eerste partijen in de voorrondepoules met vier spelers. Kay de Zwart bleef ongeslagen dankzij overwinningen op Glenn Hofman en Roland Uijtdewillegen. Raymund Swertz versloeg op de eerste dag Dave Christiani en op vrijdag Therese Klompenhouwer met 40-34 in 35.
In Poule C herstelde Glenn Hofman zich van een zwakke start. De Hagenaar, in een poule met drie gevaarlijke Brabanders, versloeg Huub Wilkowski in zijn tweede partij met 40-20 in 26 beurten. Hofman was de betere starter, Wilkowski kwam terug met een serie van tien, de eerste tot zo ver in dit toernooi, maar Hofman antwoordde snel met 9 en trok de partij naar zich toe. Op de andere tafel had Kay de Zwart een moeizame start tegen Roland Uijtdewillegen, totdat hij net voor de pauze met een serietje van zes een voorsprong nam van 23-15. Het was de beslissende kloof, want op het eind van de partij kwam De Zwart niet meer in gevaar: 40-24 in 26 beurten.
Raymund Swertz was niet op zijn best in de partij tegen Therese Klompenhouwer. ,,Ik had zeker niet het gevoel van mijn eerste partij. Therese speelde in het begin zelfs beter, maar uiteindelijk kon ik het toch redden door tactisch te spelen na de pauze. Het leverde hem uiteindelijk de winst op met 40-34 in 35 beurten. Op de andere tafel speelden twee routiniers voor hun laatste kans. Dave Christiani had een bliksemstart tegen Jean Paul de Bruijn en leidde na een serie van acht met 17-3 na drie beurten. De spanning kwam terug in de partij doordat De Bruijn zijn ritme vond en de partij naar een hoog niveau groeide bij 20-15 voor Christiani in 8 beurten. Het werd zelfs nog 30-30. Het slot was in het voordeel van Christiani, die zijn laatste tien punten maakte, terwijl De Bruijn niet meer kon scoren: 40-30 in 18. Het betekende de definitieve uitschakeling voor Jean Paul de Bruijn.
De stand in Poule A na twee ronden:
1 Jean van Erp 2-4-1.600-6
2 Barry van Beers 2-2-1.418-6
3 Raimond Burgman 2-2-1.013-5
4 Wil Janssen 2-0-0.788-6.
De partijen voor de laatste ronde:
Van Erp-Burgman, Van Beers-Janssen
De stand na twee dagen in Poule B:
1 Dick Jaspers 2-4-2.352-11
2 Jeffrey Jorissen 2-2-1.266-6
3 Martien van der Spoel 2-2-1.185-8
4 Frans van Schaik 2-0-1.061-9.
De partijen voor zaterdag:
Dick Jaspers-Frans van Schaik, Martien van der Spoel-Jeffrey Jorissen.
De stand na twee ronden in Poule C:
1 Kay de Zwart 2-4-1.403-8
2 Glenn Hofman 2-2-1.315-9
3 Roland Uijtdewillegen 2-2-1.032-7
4 Huub Wilkowski 2-0-0.919-10.
Partijen voor zaterdag:
Hofman-Uijtdewillegen en De Zwart-Wilkowski
De stand na twee ronden in Poule D:
1 Raymund Swertz 2-4-1.176-7
2 Dave Christiani 2-2-1.392-8.
3 Therese Klompenhouwer 2-2-1.275-9
4 Jean Paul de Bruijn 2-0-1.170.
Partijen voor zaterdag:
Swertz-De Bruijn en Klompenhouwer-Christiani.
Tekst: Frits Bakker
Foto Jean van Erp (Ton Smilde)