Nederlands succes in de maak op WK dames in Blois

De twee Nederlandse TeamNL dames op het WK driebanden in Frankrijk, Therese Klompenhouwer en Karina Jetten, staan in de finales op de slotdag. Therese en Karina spelen tegen elkaar in de halve finales. De andere finale gaat tussen de Deense Sörensen en de Vietnamese Nguyen. Het verslag van een bewogen dag.

11 september 2024

BLOIS – De tranen van geluk spoelden de emoties weg van twee winnaars op het WK voor dames. Twee piepjonge Koreaanse meisjes, van 19 en 20, kwamen met een gulden missie naar het Wereldkampioenschap in Blois, Frankrijk. Twee Europese rivalen maakten een eind aan de illusie op de voorlaatste dag van het kampioenschap. Jeong Hyeon Park (20) en Ha Eun Kim (19) mogen terug naar huis, zeker op weg naar een grote toekomst. De Deense Charlotte Sörensen en de Nederlandse Karina Jetten wezen de twee grote talenten op een harde realiteit.

Het kon nog erger: voor de 44-jarige Peruaanse Jackeline Perez kreeg de dag een onwaarschijnlijk treurig slot. De halve finales lonkten voor de Pan-Amerikaanse kampioene, maar ze miste 10 matchballen om voor het eerst het WK podium te halen en boog uiteindelijk voor de 20 jaar jongere Vietnamese Nguyên Hoàng Yên Nhi: 30-29.

De overblijvers voor het podium op het WK voor dames zijn Therese Klompenhouwer (Yuko Nishimoto), Charlotte Sörensen, Nguyên Hoàng Yên Nhi en Karina Jetten (Estrela Cardoso). Die ene Aziatische gaat morgen, donderdag, de strijd aan met drie Europeanen. De Koreanen, Japanners en Zuid-Amerikanen misten het zo begeerde WK podium. De Hollandse clash tussen Klompenhouwer en Jetten is donderdag de ene halve finale (13.00), de andere gaat tussen Charlotte Sörensen en de Vietnamese Nguyen (11.00).

De eerste sensationele uitschakeling in de sessies met de beste 8 was die van Jeong Hyeon Park, het 20 jaar jonge sterretje van de eerste speeldag. De botsing met de koele Charlotte Sörensen, een opkomende topspeelster in Europa, kreeg een pijnlijk slot nadat de 24-24 nog twee kanten op kon. De Deense toonde haar klasse en stalen zenuwen, won met 30-25 in 36 en kon heel even haar tranen niet tegenhouden.

In die ronde speelde ook de tragedie van Jackeline Perez zich af. Met een voorsprong van 29-20 leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Peruaanse. Ze misten evenwel tien keer op rij en werd tenslotte naar de slachtbank geleid door een Vietnamese, aankomende kampioene: 30-29.

Het slotgala van de dag bracht twee Nederlanders, een Japanse en een Spaanse in de arena. Therese Klompenhouwer demarreerde met een snelle start tegen Nishimoto, liep naar een 15-9 in de pauze en hield de ijzeren greep op de partij. De koningin van het dames driebanden had weliswaar een zwakker eind (zelfs 25-24), maar maakte het koel en knap af op 30-24 in 35. Therese heeft nog twee rivalen voor zich om een zesde wereldtitel te veroveren.

Het Oranje succes met twee dames bij de beste vier hing toen nog af van Karina Jetten. De herboren Nederlandse topspeelster bleef lang in de buurt van Estela Cardoso (15-14), daarna was het tijd voor de aanval, gesteund door de oranjefans op de tribunes. Het einde kwam bij 30-21 in 45 beurten.

 

 

Verslag achtste finales

De Zuid-Amerikaanse Jackeline Perez was in moyenne de uitblinkster in de eerste knock-outs van het WK. Met zestien ging het naar acht winnaars die later op de dag de kwartfinales zouden spelen. Jackeline Perez overtrof de topfavorieten met een prachtige partij tegen Kien Tuong Phung uit Vietnam, die ze versloeg met 30-22 in 26 beurten (gemiddelde 1.154).

De Peruaanse overtrof Therese Klompenhouwer (1.000 tegen Magali Declunder), Jeong Hyeon Park en Karina Jetten, de tweede Nederlandse die een bewonderenswaardig gevecht voerde tegen de 19-jarige Koreaanse Ha Eun Kim en won met 30-27 dankzij een slotserie van 6.

Daarmee werd de eerste van twee Koreaanse kanshebbers uitgeschakeld. Karina Jetten, die onlangs een Grand Prix won met de beste Europeanen in de finale tegen Therese Klompenhouwer, toonde een groeiend zelfvertrouwen en was dolblij met haar overwinning. ,,Ik wist dat er nog één kans kwam en die heb ik benut’’, vertelde ze na afloop van de partij over haar winnende slotserie.

Therese Klompenhouwer stond de hele partij tegen Magali Declunder op een voorsprong en won riant met 30-13 in 30 beurten. Jeong Hyeon Park was lang niet zo sterk als op de openingsdag, maar pareerde de tegenstand van Daniëlle le Bruyn, die op het eind van de partij nog in de buurt kwam met een serie van 8: 30-23.

Estela Cardoso ging voor Spanje naar de winst tegen Claudia Lalinde, de laatste van vier Colombianen op het WK (30-24 in 57). Stefi Träm toonde karakter en vechtlust met een sterk slot tegen Yuko Nishimoto, maar werd uiteindelijk afgetroefd met 30-28 in 60.

De enige Vietnamese die overbleef, Nhi Hoanguyen Nguyen, was de betere van Gülsen Degener, die de partij even liet stilleggen, omdat ze zich niet goed voelde. De Vietnamese won ket 30-20 in 37. Claudia Sörensen schaarde zich bij de laatste acht door te winnen van Helga Mitterböck met 30-18 in 48.

 

VOLG TEAMNL IN BLOIS

In de Franse stad Blois worden twee wereldkampioenschappen driebanden gespeeld. De junioren strijden om de wereldtitel nadat eerst de dames het WK-bal hebben geopend. Namens TeamNL komen drie spelers in actie. Therese Klompenhouwer en Karina Jetten spelen bij de dames om de podiumplaatsen, Joris van 't Zelfden, die deze weken tussendoor met Jean Paul de Bruijn in China verblijft om namens de UMB het driebanden te promoten, start in het Junioren WK. De wedstrijden zijn live te volgen op AfreecaTV.

 

 

Alle info:
www.umb-carom.org/cm.aspx?id=390

Promovideo:
www.youtube.com/watch?v=DUUDeusWebM

Livescores:
http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=174

Livestreaming:
billiards.afreecatv.com

Alle resultaten:
www.umb-carom.org/PG344L1/Union-Mondiale-de-Billard.aspx

Artikelen op KNBB.nl:
www.knbb.nl/nieuws/wk-dames-naar-knockouts-met-therese-en-karina
www.knbb.nl/nieuws/therese-en-karina-door-naar-tweede-dag-op-wk-dames
www.knbb.nl/nieuws/teamnl-met-drie-voor-twee-wks-blois 

 



 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Ton Smilde

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Dames Driebanden Internationaal
Volg ons online