Riny Zwiers (80) mag weer bij moeder thuis blijven

De Brabantse biljarter Riny Zwiers (80) speelde in de Grand Prix in Sittard tegen een oude bekende, Jean Bessems (bijna 80) en ging verder naar de volgende ronde, waarin hij later verloor van Harrie van de Ven. Het verhaal van Riny Zwiers, die ooit muzikant was in de band van Johnny Hoes (Och was ik maar bij moeder thuis gebleven). 

01 oktober 2024

SITTARD – Het was de dag in de Grand Prix van Sittard waarop twee oud strijders tegenover elkaar stonden. Riny Zwiers (80) ging op het biljart het gevecht aan met Jean Bessems (bijna 80). Het ging om een plaats in de laatste kwalificatieronden voor het hoofdtoernooi. Riny, uit Oss, zegevierde met 25-17 in 30 beurten. Hij mocht verder op een lange, lange dag, speelde vier partijen in totaal en was zo’n veertien uur van huis. ,,Dat is eigenlijk iets te veel voor een man van 80’’, besefte hij met een glimlach, een dag later in Oss aan de ontbijttafel met zijn vrouw Koosje.

Voor Jean Bessens eindigde het toernooi in die wedstrijd van twee oude bekenden, Riny ging door naar de volgende fase, waarin hij eerst won van Rudi Gerritsen (30-29 in 40), maar verloor van Harrie van de Ven met 30-20 in 36. De winnaar van die groep was de Zeeuw Joris van ’t Zelfden.

Riny Zwiers keek terug op een prachtig toernooi en een aardig weerzien met Jean Bessems. ,,We kennen elkaar al van toen we 20, 21 jaar waren, toen we tegen elkaar speelden in kader en driebanden’’, vertelt Riny. ,,De come-back van de Brabander is wonderbaarlijk. ,,Ik ben blij dat ik weer terug op aarde ben, want vorig jaar heb ik een zware hartoperatie gehad met drie omleidingen. Daar ben ik nu gelukkig van hersteld.’’ Op het biljart is Riny Zwiers een speler met een historie. Hij speelde mee in acht World Cups, haalde onder meer het hoofdtoernooi in Oosterhout, waar hij in de laatste 32 verloor van Marco Zanetti. ,,Vroeger was het alleen kader, sinds ik net over de veertig was, ben ik gaan driebanden. Vanaf toen heb ik bijna alle Grand Prix toernooien in Nederland meegespeeld.’’

Riny Zwiers was in zijn vorige leven beroepsmuzikant. ,,Ik speelde trompet, klarinet en trombone in de band van Johnny Hoes.’’ De Rotterdamse volkszanger, die later in Limburg ging wonen, werd bekend van smartlappen als ’Och was ik maar, bij moeder thuisgebleven.’ Daar moest Riny nog even aan terugdenken, toen hij dinsdagmorgen na zijn uitschakeling in de Grand Prix ’bij Koosje thuis kon blijven.’

Adrie Demming, Nick Zuijkerbuijk, Joris van ’t Zelfden en Harrie van de Ven waren de eerste spelers uit Poule A en Poule B die maandagavond de kwalificaties haalden. Demming met 4 matchpunten en 1.000, Zuijkeerbuijk met 4 punten en 0.952, Joris van ’t Zelfden, net terug van zijn stagereis naar China, met 4 punten en 0.759, Harrie van de Ven met 2 punten en 0.782. De twee laatste poules op maandag eindigden in topposities voor Sander Jonen (4 matchpunten, 1.333) en Roland Uijtdewillegen (4-1.111), de runners-up waren Martijn Roefs en John van der Stappen.

Vandaag, dinsdag, in de laatste ronden, komen onder andere nog Paul Bruijstens, Charles Mekes, Erwin Kivits, Michael Vink, Jack van Peer, Henk Overmars, Frits Broeders en Bert van Manen in actie. Vanaf donderdag komen de geplaatste spelers in het toernooi, dat in De Biljartacademie wordt gespeeld en op zaterdag eindigt.

Tekst: Frits Bakker

Foto Riny Zwiers (Paul Brekelmans).

 

 

 

 

Driebanden Grand Prix KNBB
Volg ons online