Therese Klompenhouwer met 1.299 klasse apart bij eerste Grand Prix Dames

Winst in finale tegen Daisy Werdekker bij organiserend Cues & Darts in Tilburg

23 juni 2024

TILBURG – Op een zomerse zondag werd bij Cues&Darts de finale gespeeld van een Grand Prix driebanden voor dames. Therese Klompenhouwer ging winnend de zomer in, daar had niemand aan getwijfeld. Het moyenne waarmee de mondiale topspeelster zich manifesteert, is altijd wel interessant. Dat was met 1.299 voor deze Grand Prix meer dan modaal. Voor wie het internationale damesbiljarten volgt, worden alleen in de PBA toernooien in Zuid Korea vergelijkbare moyennes gespeeld en zijn de beloningen hoger. Maar in Europa bestaat nauwelijks interesse voor de PBA damestour: alleen Koreaanse, Japanse en enkele Vietnamese dames zijn in die toernooien actief.

Therese Klompenhouwer denkt er nooit meer over om daar ook te gaan spelen en focust zich uitsluitend op de WK’s, EK’s en andere toernooien van de UMB, de reguliere wereldbond. De Nederlandse sloot min of meer zondag het seizoen af met de Grand Prix overwinning in Tilburg in een finale tegen de 28-jarige Daisy Werdekker: 30-18 in 29 beurten. Een opvallende score van één van de tegenstandsters was de seriek van 10 van Monique van Exter, die derde werd in de eindstand.

De overwinning van Therese was de aanloop naar een lange zomer. Vanaf nu blijft de keu even in het foedraal, al kondigt ze aan dat ze vroeg in vorm wil zijn voor het komende seizoen. ,,Ik zet alles op mijn 6e wereldtitel. En daarom moet ik vroeg starten met trainen in augustus. Het WK staat altijd aan het begin van een seizoen en dat is lastig, omdat we dan weinig wedstrijdritme hebben en een zomerstop hebben gehad.’’

Over de Grand Prix in Tilburg vertelt Therese dat ze bij vlagen heel goed heeft gespeeld. ,,Soms heb ik wat moeite met de concentratie, omdat de tegenstand wat minder is. Maar ik ben tevreden met 1.299, want ik heb vier goede partijen gespeeld en twee mindere, elke keer aan het eind van de avond. Ik heb de indruk dat ik toch weer stappen maak. Met 1 partij van 30 in 29 en 1 van 25 in 30 is het best veel, die bijna 1.300 gemiddeld. Steeds vaker kan ik het beste van mijn spel laten zien. Daarom wil ik deze zomer doorpakken met goed trainen na vier weken van rust en vakantie.’’

Therese startte in de knock-outs tegen Monique Wilkowski (30-14 in 24), versloeg in de halve finale Monique van Exter met 30-8 in 17 en in de finale dus Daisy Werdekker met 30-16 in 29.

Daisy Werdekker kwam in de finale door winst tegen Karina Jetten met 30-28 in 57 en Joke Martijn met 30-19 in 53. Het was de eerste Grand Prix van dit jaar, later volgt er nog één op een nog te bepalen locatie. De beste 16 speelsters van het klassement plaatsen zich voor het NK voor dames.

De eindstand van de Grand Prix in Tilburg (beste 8):

  1. Therese Klompenhouwer 1.299-8
  2. Daisy Werdekker 0.544-6
  3. Monique van Exter 0.658-10
  4. Joke Martijn 0.446-5
  5. Karina Jetten 0.647-7
  6. Monique Wilkowski 0.534-6
  7. Sylvia Eckel 0.525-4
  8. Mirjam Pruim 0.514-7

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Monique Wilkowski

Dames Driebanden
Volg ons online