HALLE-ZOERSEL - Hoe vaak hebben ze in tien jaar tegen elkaar gespeeld: Therese Klompenhouwer, de tweevoudige wereldkampioene, en Marianne Mortensen, de 53-jarige Deense speelster zonder opvallend palmares. Tien keer? En altijd won Therese Klompenhouwer, tot die ene wedstrijd, deze zaterdagavond op het WK voor dames in Halle-Zoersel. De Nederlandse titelverdedigster speelde verre van goed, Marianne Mortensen steeg boven zichzelf uit en won met 30-26 in 34 beurten.
Kansen verkeken dus voor Therese Klompenhouwer op een derde wereldtitel op rij. Korte reactie van haar kant: ,,Het was niet goed.'' Daarna, stilte...
Marianne Mortensen was dolgelukkig. ,,Mijn eerste keer dat ik van Therese win, ik ben er heel blij mee'', zei de Deense uit Aarhus, die samen met haar man de zorg heeft over tien kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.
Wie de overgebleven kanshebbers dan wel zijn? Orie Hida, de 41-jarige Japanse met drie wereldtitels op haar naam. Mi Rae Lee, de jonge Koreaanse, die vorig jaar al in de finale stond. En Gülsen Degener, met nog geen grote titel op haar naam, maar wel heel goed in de partij voor de kwartfinale tegen de andere Koreaanse, Shin Young Lee.
De halve finales voor zondag:
Marianne Mortensen-Mi Rae Lee
Gülsen Degener-Orie Hida
Twee winnaars kwamen boven de één gemiddeld in de vier kwartfinales, Marianne Mortensen speelde voor zichzelf een historische partij tegen Klompenhouwer in 34 beurten, alleen Mi Rae Lee kan haar talenten nog maar niet laten zien. Bizar was vooral ook dat Namiko Hayashi, haar Japanse tegenstander, al helemaal de weg kwijt was: voor een kwartfinale op een WK is 61 beurten voor 25 caramboles natuurlijk veel te veel.
De kenners wijzen nu Orie Hida als de grote kanshebster aan, omdat Mi Rae Lee niet in grootse doen is, Marianne Mortensen al lang blij is dat ze op het podium staat en Gülsen Degener wel het toernooi van haar leven moet spelen om deze titel op haar naam te schrijven. Toch gelooft ze in haar kansen na het vreugdedansje voor de camera's: ,,Ik wil natuurlijk winnen'', zei ze zelfverzekerd.
Bij Klompenhouwer was de teleurstelling groot. Vooral tegen Mortensen was een verliespartij haast onvoorstelbaar, hoezeer de Deense zich kennelijk ook heeft verbeterd dit jaar. De Nederlandse zei voorafgaand aan het WK: ,,Ik zal sterk en scherp moeten zijn, want de concurrentie wordt elk jaar sterker.'' Twee dagen van voorronden in het WK konden dat niet bevestigen. Het niveau van de voorronden lag zelfs lager dan de vorige jaren. Therese zelf sprong er weer bovenuit met een gemiddelde boven de één: 1.086 tegen vorig jaar 1.293.
Drie speelsters slechts kwamen boven de 0.700: behalve Klompenhouwer alleen Orie Hida met 0.903 en Shin Young Lee met 0.728. Mi Rae Lee, van wie veel werd verwacht, haalde niet de 0.781 in de voorronden die haar vorig jaar naar een plaats in de finale leidden.
Waar dat aan lag? De biljarts moeilijker dan vorig jaar in Korea? Is er nou meer sprake van stilstand of een kleine achteruitgang dan van progressie. Kijk ook naar de hoogste series: vorig jaar 9, 8 en 7. Dit jaar in de voorronden: 7, 6 en 5.
Vijf van de acht kwartfinalisten schommelden tussen de 0.584 en 0.646. Therese Klompenhouwer leek in een mooie opbouw: 24 beurten in de eerste, vijftien in de laatste partij, de beste partij van twaalf wedstrijden in de voorronden (1.666).
Moest het WK na die povere voorronden nog op gang komen? Het leek er wel op, want in drie van de vier partijen werd er bij vlagen al attractief gespeeld, vooral door Orie Hida en Gülsen Degener. Die twee routiniers treffen elkaar morgen in de halve finales.
De ranglijst na de voorronden van de geplaatste speelsters:
1 Therese Klompenhouwer 6-1.086-7
2 Orie Hida 6-0.903-6
3 Shin Young Lee 6-0.728-6
4 Namiko Hayashi 4-0.646-5
5 Mi Rae Lee 4-0.644-6
6 Gülsen Degener 4-0.632-4
7 Jaimie Buelens 4-0.588-4
8 Marianne Mortensen 4-0.584-4.
Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde