ANTALYA - De Nederlandse biljartsterren voeren al jarenlang de toon aan in het driebanden bij de dames in Europa en Therese Klompenhouwer is de onbetwiste kampioene. De kopvrouw van het damesbiljarten toonde deze dagen haar suprematie in het toernooi in Antalya, waar haar achtste titel op rij geen moment in gevaar kwam. Karina Jetten, ook uit Nederland, was een mooie tweede op het podium. De Belgische Jaimie Buelens en de Spaanse Estela Cardoso kwamen de andere prijzen kwamen ophalen. Het oranjegala in de finale werd bekroond met een vanzelfsprekende score: Klompenhouwer-Jetten: 30-21 in 20 beurten.
De zoen na afloop van die finale was oranje van smaak, de lach van de twee andere speelsters op het podium was uitbundig en welgemeend. Het Wilhelmus duurde oneindig lang, tot hilariteit van alle omstanders en uiteindelijk bracht Diane Wild, president van de Europese bond, de medaille naar de kampioen, die 1000 euro verdiende met haar nieuwe hoofdprijs. Therese Klompenhouwer speelde 1.240 gemiddeld over het hele toernooi en 1.411 in de knock-out fase.
Therese Klompenhouwer is nu in Europa superieur in alles. Ze speelde tijdens het kampioenschap niet alleen de hoogste moyennes, ook de beste partij ooit (30 in 13) en verbeterde tijdens de finale de beste serie ooit op een EK, die met tien op naam stond van Gülsen Degener. Therese besliste de finale bij een stand van 22-11 voor Jetten met een serie van 11. Daarna lag de weg open naar een riante zege. In alle vijf partijen voor de finale was de oppositie te zwak om de kampioene te bedreigen. Steffi Daske en Karina Jetten kwamen het dichtst bij met die 30-22 en 30-21, de eerste tegenstandsters werden afgeserveerd met 25-3 en 30-5.
De hegemonie van Therese op het Europees kampioenschap duurt nu al vanaf 2005, toen ze haar eerste finale won van Gerrie Geelen. Daarna volgden Luxemburg in 2007 (finale tegen Danielle le Bruyn), Odense in 2009 (finale tegen Karina Jetten), Lille in 2011 (finale tegen Danielle le Bruyn), Brandenburg in 2013 (finale tegen Karina Jetten), Brandenburg in 2015 (finale tegen Gülsen Degener), Brandenburg in 2019 (finale tegen Güzin Müjde Karakasli) en nu dus Antalya in 2020.
,,Ik denk wel dat dit de vorm van mijn leven is'' zei Therese na afloop. ,,Het was wel even lastig in de finale, maar door die serie van 11 zat ik toch weer op de goede weg. Daarmee heb ik wel waargemaakt wat ik voor het toernooi zei. Ik ben nooit zo goed geweest en eigenlijk was ik hier niet te verslaan. Steeds meer ga ik me focussen op de mannentoernooien, zoals hier over een paar dagen de World Cup in Antalya. Daar start ik woensdag, ik moet een dag kunnen overleven en dan ga ik met de grote kanonnen meespelen.''
Therese memoreerde nog even aan een telefoontje dat ze een half uur voor de finale kreeg uit Nederland. ,,Een heel grote vriendin, die ik al twintig jaar ken, belde me op en zei dat ze ongeneeslijk ziek is. Ze zei: deze moet je voor mij winnen. Ik was er natuurlijk wel even van slag van, maar ik begrijp wel dat ze het deed. En ik heb deze titel inderdaad voor haar gewonnen.''
Het Europees kampioenschap, over drie dagen in een stijlvol resort in Antalya, fonkelde het meest tijdens een hoogstaande partij van Therese Klompenhouwer. Daarin versloeg ze de Turkse Argu Gök met 30-5 in 13 beurten na een voorsprong van 29-2 in acht beurten. Dat was de beste partij ooit gespeeld op een Europees kampioenschap dames.
Het toernooi had een grote Turkse en Nederlandse inbreng van vijf speelsters. Het Turkse thuisland verloor al snel Gülsen Degener en had op de slotdag bij de laatste vier geen speelster meer die voor het podium streed. Therese Klompenhouwer stond al bovenaan het klassement nadat de voorronden met 24 waren gespeeld. De Nederlandse had 0.961 gemiddeld, Karina Jetten was de tweede met 0.806. De top vier in de voorrondes was dezelfde als de posities op het podium: Klompenhouwer, Jetten, Cardoso en Buelens. De andere vier spelers voor de laatste acht waren Daisy Werdekker, Danielle le Bruyn, Irena Hambalkova en Steffi Daske.
Halve finale:
Therese Klompenhouwer-Jaimie Buelens 30-16 (27)
De Nederlands/Belgische ontmoeting, altijd interessant in alle disciplines van de sport, werd in het tweede part beslist door de betere eindsprint van Therese Klompenhouwer. De 32-jarige Belgische speelster, zesvoudig kampioen van haar land, had nooit eerder de halve finales van een Europees kampioenschap gehaald en had een onbevangen start. ,,Ik heb het Therese lang moeilijk kunnen maken, dat is voor mij al iets om fier op te zijn'', zei de Mechelse na afloop.
De partij kwam wat traag op gang (7-5 voor Buelens in 12), gaf een korte aanval van Klompenhouwer te zien (11-8), maar werd door de Belgische weer teruggebracht naar 14-13 door een serietjes van drie. Het was de laatste counter, want vanaf dan demarreerde Klompenhouwer naar een ruimere voorsprong: 20-13 in de 22e, in de eindfase eerst met een serie van vier naar 29-15 en tenslotte met een losse band naar 30-16.
Halve finale:
Karina Jetten-Estela Cardoso 29-27 (40)
Twee hoge series voor Karina Jetten en een haperende finish. De Nederlandse versloeg Estela Cardoso uit Spanje in een partij met twee gezichten. Voor de pauze een sterke Jetten, aan het slot een defensief slot, veel slechte posities en veel missers van de uiteindelijke winnaar. De Spaanse kon er geen echte counters tegenover zetten. Jetten liet voor de stop en net erna zien hoe goed ze kan biljarten met onder meer series van 7 en 8. Maar na die acht in de 24e beurt (28-15) verdween de controle en het goede gevoel.
De Spaanse was door Therese Klompenhouwer vooraf genoemd als één van haar belangrijkste rivalen. De beste vier van het toernooi bleek het best haalbare. Met Karina Jetten ging de slotdag naar een finale met twee Nederlanders. ,,Voor het toernooi was de Spaanse door Therese Klompenhouwer genoemd als een van haar belangrijkste rivalen.
Estela: ,,Ik ben blij met mijn medaille, maar ik heb het gevoel dat ik beter had kunnen vechten in mijn laatste partij. Vooral in die laatste vijftien beurten heb ik geprobeerd om mijn tegenstander slechte posities te geven, maar ik scoorde zelf niet op de punten die maakbaar waren. Toch is het goed om weer op podium te staan, nadat ik één keer tweede ben geworden op een EK na Therese.''
Tekst: Frits Bakker
Foto Therese Klompenhouwer (Touch Magazine)