Turkse machtsgreep in World Cup haalt finaleronden niet

Twee Turkse broers, Omer en Berkay Karakurt, die ook in Nederland niet onbekend zijn, deden een gooi naar World Cup glorie in eigen land. Ze haalden de finaledag van de World Cup in Ankara niet, net als Dick Jaspers, die werd uitgeschakeld door de Koreaan Heo. Twee Aziaten, een Egyptenaar en een Europeaan, Martin Horn, staan zaterdag op het eindpodium.

14 juni 2024

ANKARA – De mooie apotheose voor het Turkse biljarten, met vier spelers in de laatste fase, heeft de finales van de World Cup in Ankara niet gehaald. Op weg naar mooie successen werd eerst Tayfun Tasdemir geveld door een wervelende Martin Horn en werd Tolgahan Kiraz onder de voet gelopen door de regerend wereldkampioen, de Vietnamees Phuong Vinh Bao. De Turkse aanhang was plotseling supporter van de twee broers Omer en Berkay Karakurt, maar die illusie werd verstoord in de kwartfinales, omdat Omer (32) werd uitgeschakeld door Bao en Berkay (29) door Sameh Sidhom.

De titelrace van de Turken in eigen land strandde in het zicht van de finish. Op de zaterdag van de World Cup finale in Ankara staat Phuong Vinh Bao tegenover Sameh Sidhom en speelt Martin Horn de andere halve finale tegen Jung Han Heo. De wereldkampioen Bao wil een gooi doen naar zijn eerste World Cup overwinning op basis van zijn al dagenlange hoge niveau. De Vietnamees excelleert met hoge moyennes en hoge series. De aanloop naar de finaledag was een volgende demonstratie van zijn klasse met 50-35 in 20 tegen Omer Karakurt (2.500). Sameh Sidhom is zijn tegenstander in de halve finale, omdat ook de Egyptenaar een stabiele vorm laat zien. Met zijn overwinning maakte Sidhom een eind aan de glorieuze dagen van de twee Karakurts. De enige Afrikaan op het wereldpodium versloeg Berkay met 50-29 in 29 (1.724).

Martin Horn en Marco Zanetti speelden een echte klassieker tegen elkaar met voortdurend wisselende kansen. Horn had een betere start, maar met 4 en 6 ging Zanetti naar 21-11. De Duitser schoot wakker met een serie van 9, een paar beurten later met 7 en won tenslotte met 50-42 in 26. Twee Aziaten duelleerden om de laatste plaats bij de beste vier. Jung Han Heo leidde, maar liep tegen een 9 van Tran. De Vietnamees kon in zijn laatste partij alleen nog een 6 scoren, Heo finishte in zijn laatste vier met 6 en 7: 50-39 in 24.

De trend van de laatste World Cups zet zich voort in Ankara, want van de top 16 van de wereld in de Players Ranking staan alleen Martin Horn (7), Phuong Vinh Bao (8), Sameh Sidhom (11) en Jung Han Heo (15) zaterdag in de halve finales.

Quyet Chien Tran, de meest gelouterde van de laatste periode in de World Cups met winst in Porto en Bogota, nu niet verder dan de beste 8, wordt de nieuwe nummer 1 van de wereld. In leeftijd is Phuong Vinh Bao de jongste met 28 op het podium dat zich morgen zal vormen in Ankara, Sameh Sidhom is 37, Heo 47 en Horn 53.

Ronde met beste 16

De uitkomst is te mooi om waar te zijn. Twee Turkse broers strijden in de eerste sessie van de beste 16 op twee tafels. De oudste, Omer Karakurt (32) houdt de sterke Koreaan Haeng Jik Kim in bedwang, de jongste, Berkay (29) strijdt op het scherp van de snede met Nikos Polychronopoulos. Het Turkse publiek leeft intens mee tot in de laatste seconden en kan uiteindelijk juichen voor de twee broers.

Omer Karakurt schittert in de partij met series van 6, 6 en 10 tegen Haeng Jik Kim, houdt gelijke tred tot halfweg, ziet de Koreaan weglopen, maar finisht met 7, 2 en 3 voor een eindstand van 50-49 in 32 beurten. Op de andere tafel duurt het iets langer, maar tenslotte heeft ook Berkay Karakurt een iets beter eindschot dan Nikos Polychronopoulos. De jongste Karakurt maakt bij een stand van 49-48 uit met 2: 50-49 in 34.

Twee Turken staan alvast bij de beste 8 in de wedstrijden later op de dag. Phuong Vinh Bao, de wereldkampioen, heeft in die eerste sessie de meeste indruk gemaakt met zijn overwinning tegen Tolgahan Kiraz, de eerste van vier Turken die van het toneel moet verdwijnen. Het optreden van Bao blijft onverbeterlijk sterk en effectief, hij verslaat Kiraz met 50-29 in 25, onder andere met een hoge serie van 12, zijn handelsmerk in deze World Cup tot nu toe. Sameh Sidhom haalt de beste acht met winst tegen Hong Chiem Thai, de revelatie van de laatste World Cups, maar nog niet goed genoeg voor een podiumplaats. Sidhom wint de partij met 50-39 in 32 beurten.

Het tweede deel van de middag wordt het eindstation van Dick Jaspers en Peter Ceulemans, de twee laatste spelers uit de lage landen. Dick Jaspers krijgt geen kans tegen Jung Han Heo, de Koreaan die razendsnel van start gaat met 4, 8 en 5 (17-4) en de basis legt voor een comfortabele overwinning. Jaspers scoort nog een keer 4, 5 en 5, maar mist duidelijk de vorm en het zelfvertrouwen van de gevreesde topspeler die hij is op het wereldpodium.

Peter Ceulemans gaat tegen Marco Zanetti met 5 uit de startblokken, maar heeft zijn kruit voor de eerste 13 beurten al verschoten. De Italiaan start ook matig (16-12), maar schiet op gang met een serie van 9 (33-21) en komt met nog een 11 dicht bij de finish, die hij bereikt op 50-32 in 34.

Martin Horn vindt zijn beste toernooivorm in zijn wedstrijd tegen Tayfun Tasdemir. De Duitser gaat als een speer weg met 7-0 in 2 beurten, ziet Tasdemir nog passeren op 12-8 in 5, maar explodeert vanaf de 13e beurt met 12, 11 en 9 in 3 beurten voor een voorsprong van 46-19. Het wordt uiteindelijk 50-25 in 17.

Quyet Chien Tran en Thanh Luc Tran vechten een Vietnamese clash uit die door de top drie speler van de wereld wordt gewonnen met 50-39 in 29/28. 

Tekst: Frits Bakker

Foto Martin Horn, de enige Europeaan (Five&Six)

 

 

 

Driebanden Internationaal World Cup
Volg ons online