WCBS Championship: Dames & Heren, Vier Disciplines, $140.000 prijzenpot

Op 25 juli van start in Kielce: een bijzonder event waar driebanden, snooker, 10-ball en heyball worden gecombineerd, en waar in teams van heren én dames wordt gespeeld om de hoofdprijs van $44.000. Deelnemend namens Nederland: Karina Jetten

23 juli 2024

KIELCE, POLEN - Het is een woord dat voor biljarten cruciaal is: innovatie. Aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen en opstarten van initiatieven om te zorgen dat onze sport populairder wordt, interessanter voor sponsoren, interessanter voor doelgroepen, interessanter voor jongeren.

Gisteren hadden we al dit artikel over de strategische alliantie van de UMB met Caromball.com, de meest realistische videogame voor biljartliefhebbers, met als doel de introductie van een e-sports competitie binnen het carom biljart, en het stimuleren van de verdere ontwikkeling van de sport.

In ditzelfde kader dient het WCBS Championship in Kielce, Polen te worden bekeken. Groot was het enthousiasme eind 2022 toen de eerste editie (Ankara 2023) bekend werd gemaakt, met het vernieuwende format en de destijds als ongekend hoog beoordeelde prijzenpot van liefst $120.000.

Dat was toen. Inmiddels is het juli 2024, en staat de editie in Kielce voor de deur. Ditmaal helaas zonder Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer, en ook geen Nederlandse deelnemers in het 10-ball helaas, maar met alleen Karina Jetten namens Nederland. Maar nu zelfs met een grotere prijzenpot ($140.000 i.p.v. $120.000) en een tv-partner, kortom alle reden om dit event met enthousiasme te bekijken.

 

 

Want ja, onlosmakelijk verbonden aan innovatieve projecten is dat ze vaak op weerstand stuiten, en dat ze relatief vaak mislukken. Maar de upside is dat als iets wél aanslaat, dat dit het al onze biljartdisciplines en daarmee het biljart als geheel kan helpen nieuwe wegen in te slaan, met nieuwe – niet in de laatste plaats financiële – mogelijkheden. Denk alleen al aan de mogelijkheden vanuit Azië, waar heyball ongekend groot is en heel grote prijzenpotten genereert, net als snooker, maar waar de ontwikkeling van carom/driebanden nog in de kinderschoenen staat. Dan kunnen dit soort events waar disciplines, spelers en sponsoren elkaar ontmoeten en waar geprobeerd wordt over de grenzen van de eigen discipline te kijken, heel erg helpen in deze ontwikkeling.

 

 

Behalve Karina Jetten aan de driebandentafel, zal Nederland ook zijn vertegenwoordigd met twee arbiters, Paul Brekelmans en Christel van Reekum. Eerstgenoemde is in een eerder stadium al op een promotietour in China geweest, om te helpen de ontwikkelingen van het driebanden aldaar te versnellen. En ook Tim en Gino de Ruyter zullen aanwezig zijn in Kielce.

Alle informatie over het WCBS Championship vindt u via WCBS Sport, WCBS Sport News en de WCBS Championship pagina. Wedstrijden zijn live volgen op TVsports.pl. Updates via de WCBS Facebook-pagina.

Alle info & links ook via onze KNBB Agenda.

 

 

Tekst: KNBB
Foto/schema/poster: WCBS

Initiatieven Innovatie Internationaal
Volg ons online