Het zijn twee welhaast onvergelijkbare grootheden in de wereld van het driebanden, twee gelouterde en bejubelde spelers met een enorme reputatie die al grote internationale successen hebben berhaald en uiteindelijk een eigen weg hebben gekozen. Dick Jaspers is de wereldkampioen van bijna alle mondiale biljarters die tot de UMB, de wereldbond, behoren en waar grote kampioenen uit het verleden en heden, zoals Raymond Ceulemans, Torbjörn Blomdahl, Dani Sánchez en ook Frédéric Caudron de gouden generaties vormden. Frédéric Caudron, is de 'wereldkampioen' van de PBA, een Koreaanse, professionele organisatie waar spelers door het grote geld zijn geïnspireerd, maar die behalve uit een paar honderd Aziaten slechts uit een tiental Europeanen bestaat. Ze worden goudzoekers genoemd in traditionele kringen, maar geef bijvoorbeeld de Belg Caudron eens ongelijk: volgens redelijk betrouwbare bronnen zit de kopman in het net afgesloten PBA jaar niet ver van de 400.000 euro aan verdiensten.
Dick Jaspers werd eind vorig jaar (2021) wereldkampioen in een toernooi met Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, HaengJik Kim, Eddy Merckx, Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir en alle wereldtoppers van de UMB, stuk voor stuk met een imposant palmares. Frédéric Caudron werd twee weken geleden (2022) wereldkampioen van de PBA, zoals dat in die proforganisatie zo pretentieus wordt genoemd, in een uiteindelijke knock-out met zestien spelers, waar Dong Koong Kang, David Zapata, David Martinez, Eddy Leppens, Minh Cam Ma en Glenn Hofman de bekendsten waren. Maar niemand van Caudron's rivalen voor de titel heeft in vroeger jaren ooit bij de UMB een Wereldkampioenschap of een World Cup gewonnen.
Dick Jaspers kreeg voor zijn wereldtitel 20.000 euro, Frédéric Caudron verdiende 150.000 euro voor de overwinning in het PBA titeltoernooi. Daar, in beloning voor de meest begeerde titel, ligt dus een gigantisch verschil, terwijl het sportieve ontzag voor Jaspers' wereldtitel toch veel groter is dan voor Caudron's titel in Korea. Dick Jaspers versloeg in de race naar zijn overwinning HaengJik Kim, Sameh Sidhom, Martin Horn en Murat Naci Coklu. Frédéric Caudron moest voor zijn succes langs drie relatief onbekende Koreanen (Im-gwon Kim, Jong-won Kim en Seong-uk Oh) om daarna het kampioenschap te veroveren tegen de Spanjaard David Zapata.
De wereldbond heeft de spelers die een PBA contract hebben en meespelen in de PBA toernooien vanaf het begin van de breuk en later permanent een schorsing opgelegd. Daardoor worden Caudron, Zapata, Martinez, Leppens, Hofman en andere Europese spelers niet meer toegelaten tot World Cups en andere grote kampioenschappen van de UMB. Vele biljartfans pleiten al twee jaar voor een herstel van de breuk, zodat de mondiale kopstukken van het driebanden op enig moment weer samen aan het biljart kunnen staan.
Dick Jaspers (56) en Frédéric Caudron (54) zullen elkaar evenwel, zoals het er nu naar uitziet, voorlopig niet meer ontmoeten op de internationale biljarttafels. Ze deden dat in alle disciplines van het biljart ontelbare keren met wisselende resultaten. De rijke Spanjaard Juanjo Trilles, een biljartfan, bedacht in de zomer van 2012 een Challenge tussen de twee beste spelers van de wereld: een wedstrijd over 600 caramboles om absoluut zeker te zijn dat de beste zou winnen. Caudron won de prestigestrijd, die werd gespeeld in het domein van Trilles in Marxuquera bij Gandia, met 600-501 (gemiddeldes 2.190/1.835, hoogste series 16/21). Het was ondanks de marathon over tien sessies van 60 punten een momentopname: Caudron had een veel betere start, was in een betere vorm en hield de voorsprong van zo'n 100 punten tot het einde vast.
Dick Jaspers na het behalen van de wereldtitel bij de UMB in 2021 in Sharm El Sheikh
Frédéric Caudron na het behalen van de PBA titel in Seoul in 2022
Tien jaar later spreken vooral de cijfers (in de discipline driebanden):
X Dick Jaspers heeft 5 wereldtitels tussen 2000 en 2021
X Frédéric Caudron werd 3 keer wereldkampioen tussen 1997 en 2017
X Dick Jaspers werd 5 keer Europees kampioen tussen 2003 en 2019
X Frédéric Caudron werd 2 keer Europees kampioen tussen 2002 en 2006
X Dick Jaspers won 27 World Cups tussen 1991 en 2022
X Frédéric Caudron won 21 World Cups tussen 1997 en 2019
X Dick Jaspers werd 21 keer Nederlands kampioen
X Frédéric Caudron werd 9 keer Belgisch kampioen
X Dick Jaspers won 1 keer de World Games
X Frédéric Caudron won 5 PBA toernooien
X Dick Jaspers heeft een hoogste serie van 26
X Frédéric Caudron heeft een hoogste serie van 28 (gedeeld wereldrecord)
X Dick Jaspers speelde in de Duitse competitie een historische partij: 40-0 in 4 beurten tegen Andreas Efler (5-11-2-22).
De kenners filosoferen graag en maken vergelijkingen over de recente vorm, moyennes en resultaten van de twee wereldtoppers, die in een volstrekt andere cultuur optreden. Jaspers in de vaak stijlvolle, elegante, onberispelijke biljartarena's van de wereldbond, Caudron in de prachtige zalen waar spelers het middelpunt zijn van een bombastisch decor met veel glitter en glamour. De Nederlandse wereldkampioen en beste van de wereldranglijst koestert de tradities, de Belgische PBA kampioen is ruim twee jaar geleden de nieuwe uitdaging aangegaan en is het boegbeeld van de Koreaanse profbond geworden.
Twee bewogen jaren in beider carrière hebben speelstijl, karakter, leefstijl, professionaliteit en techniek niet veranderd. Dick Jaspers, die bekend staat als een introvert en beminnelijk mens, is de voorbeeldige biljartprof die Spartaans leeft voor zijn sport, gedreven door een ongeëvenaarde vechtlust en winnaarsmentaliteit, toonbeeld van techniek, precisie, ontembare drang om te scoren, concentratie en koelbloedigheid. Frédéric Caudron, charismatisch en flamboyant, heeft ook die enorme beleving voor zijn sport, mentale kracht, een perfecte gevoel en timing om op souplesse en intuïtie te scoren, een virtuoos op het biljart.
De pieken in moyennes, bijvoorbeeld bij het winnen van de WK's in het driebanden, zijn in topjaren tot nu toe aardige meetpunten in beider carrières.
X Dick Jaspers haalde zijn wereldtitels met 1.773, 1.907, 1.917, 2.352 en 1.864 gemiddeld.
X Frédéric Caudron werd wereldkampioen met 1.538, 1.951 en 2.090 gemiddeld.
Jaspers en Caudron troffen elkaar in vele historische partijen, een kleine greep daaruit:
X In de Nederlandse play-offs in 2011: Caudron-Jaspers 50-35 in 11 (4.545/3.182)
X World Cup in Bursa, 2017: Caudron-Jaspers 40-14 in 7
X EK clubteams, Istanbul 2014: Jaspers-Caudron 40-23 in 10
X New York, 2014: Caudron-Jaspers 40-34 in 12
X EK clubs in Porto, 2019: Caudron-Jaspers 40-34 in 13
X Agipi finale 2011: Jaspers-Caudron 50-42 in 15
Het niveau en de prestatiecurve van Jaspers is in de laatste twee, drie jaar toegenomen, dat van Caudron is in moyenne gezien wat minder. Die cijfers hebben we ook op een rij gezet, uitgerekend over de laatste drie toernooien die Jaspers en Caudron hebben gespeeld. Het zou iets moeten zeggen over de huidige vorm en het spelniveau.
Dick Jaspers kwam voor zijn laatste drie grote toernooien in actie op het Wereldkampioenschap in Sharm El Sheikh en de World Cups in Ankara en Las Vegas. De Nederlander was opvallend stabiel:
In Sharm El Sheikh 330 in 177 beurten
In Ankara 315 in 171
In Las Vegas 320 in 177
Dat geeft een totaal van 1.857 gemiddeld over drie toernooien, die Jaspers alle drie won.
Frédéric Caudron kwam voor zijn laatste drie toernooien van de PBA in actie in twee toernooien uit de cyclus en één toernooi om de PBA titel met 32 geplaatste spelers. Het gemiddelde is uitgerekend volgens de normale telling, zonder de 2 punten die in de PBA toernooien worden toegekend aan losse bandstoten.
Caudron was in zijn eerste van die drie toernooien goed voor 308 punten in 186 beurten (1.655).
In het tweede en voorlaatste toernooi haalde Caudron 360 punten in 272 beurten (1.323).
In het laatste toernooi, dat voor de PBA als WK geldt, maakte Caudron 229 punten in 167: goed voor 1.371.
Dat geeft een totaal gemiddelde te zien over drie toernooien van 1.435.
Frédéric Caudron (links) en Dick Jaspers (rechts) met de Spaanse organisator Juanjo Trilles tien jaar geleden in de krachtmeting over 600 caramboles
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Kozoom
UItgelichte foto: ©UMB/PBA (Ton Smilde)
Gegevens en cijfers: Kozoom.archief