Europees team naar eindzege op WCBS gala

Het Europees B team met onder andere Karina Jetten (Nederland) in het driebanden voor dames is winnaar an het WCBS gala in Polen geworden. Het team won de finale van Azië B in het toernooi met zes contingenten in vier disciplines van biljarten. Karina Jetten speelde een belangrijke rol onder andere met drie overwinningen in de reguliere competitie en winst in de halve finale.

28 juli 2024

KIELCE/POLEN – Het Europese B team is de eindwinnaar van het WCBS toernooi, dat voor de tweede keer werd georganiseerd door de wereldbond UMB. Het toernooi werd gespeeld in het Poolse Kielce met 6 teams van over heel de wereld, waarin in elk team vier mannen en vier vrouwen speelden. De vier disciplines waren snooker, driebanden, pool en heyball. Europa B en Azië B plaatsten zich vanuit de reguliere competitie en wonnen de halve finales. Europa B won de finale met 5-3 en mocht de hoofdprijs incasseren. De winnaars waren het best in de twee snookerdisciplines, in het drieanden bij de mannen, in het pool bij de mannen en in het heyball bij de vrouwen.

Europa B won in de halve finale met 7-1 van Afrika/Rest van de wereld, Azië B versloeg Azië A met 5-4. Meest opvallend was de overwinning van Ryuuji Umeda, de Japanner die in 2007 wereldkampioen driebanden werd in Ecuador, tegen de huidige wereldkampioen Phuong Vinh Bao, die Azië B aan de 5-4 overwinning hielp.

Ruben Legazpi versloeg in de finale in het driebnnden Riuuji Umeda met 40-23, voor Azië B won Kien Tuong Phung uit Vietnam met 25-20 van de Nederlandse Karina Jetten. De scores waren in balans in het pool met winst voor Europa van Daniel Maciol en voor Azië van Seo Seoa uit Korea. In het heyball won Ana Gradisnik uit Slovenië voor Europa en Mohd Reza Hassan uit Maleisië voor Azië B. Wendy Jans won het snooker bij de vrouwen met 3-0 van Vidya Pillai uit India. Dat leidde tot een winnende score voor Europa B met 5-3.

Azië A won de wedstrijd voor de derde plaats van Afrika/Rest van de wereld met 7-1.

In de reguliere aanloop, waarin alle teams elkaar troffen, bleef Torbjörn Blomdahl ongeslagen in het driebanden, maar kon zijn team van Europa A zich niet plaatsen. Tianqi Shi won al haar wedstrijden in heyball bij de vrouwen, maar Azië A kon de halve finales niet overleven, ondanks winst van Tianqi Shi uit China tegen Narantuya Bayarsaikhan.

Het toernooi kreeg niet alle topspelers aan de start, want bijvoorbeeld in het driebanden was Dick Jaspers niet geïnviteerd en had Therese Klompenhouwers, allebei nummers 1 van de wereld, afgezegd. Ook Myung Woo Cho ontbrak bij de Aziaten en in andere disciplines waren onder andere Jasmin Ouschan en Kelly Fisher absent.

De jongste spelers van het toernooi waren Dennis Laszkowski, Duitsland, heyball) 19, Seo Seoa (Zuid Korea, pool) 21, Nina Torvund (Noorwegen, heyball) 22, Bojana Sarac (Servië, pool) 22, Tianqi Shi (heyball, China) 24,

De oudste spelers van het toernooi waren Torbjörn Blomdahl (driebanden, Zweden, 61) Javier Vera (driebanden, Amerika) 58, Ryuuji Umeda (driebanden, Japan) 55, Claudia Marcela Lalinde (driebanden, Colombia) 53, Karina Jetten (driebanden, Nederland) 52 en Yuko Nishimoto (driebanden, Japan) 50.

Het overzicht van de halve finales:

Voor Europa B wonnen in de wedstrijd tegen Afrika/Rest van de wereld zeven van de acht spelers hun wedstrijd. In het driebanden was Ruben Legazpi de sterkste tegen Sameh Sidhom (40-30) en won Karina Jetten van Güzin Mujde Karakasli met 25-22. Verder was er winst voor Michael Georgiou, Wendy Jans, Daniel Maciol, Bojana Sarac en Oliver Szolnoki. Alleen Ana Gradisnik werd in het heyball verslagen door haar tegenstandster.

De Aziatische clash was een thriller, die maar net met 5-4 werd gewonnen door Azië B. Ryuuji Umeda, voormalig wereldkampioen, had daar een belangrijk aandeel in met een overwinning op Phuong Vinh Bao met 40-31. De Vietnamese Kien Tuong Phung won het driebanden bij de dames met 25-16. Vooral het pool bij de dames, met Vidya Pillai uit India, was razend spannend met een 7-6 overwinning.

De eindstand na de reguliere competitie met de zes teams in een strijd waar alle teams elkaar troffen, was (gespeeld, matchpunten, winstpartijen):