Jaspers verslaat Turk Kiraz en lonkt naar finales

Dick Jaspers is halverwege zijn missie op het WK driebanden: vanmorgen, zaterdag, versloeg hij de Turk Tolgahan Kiraz met een prachtige slotserie. Hij staat later vandaag namens TeamNL in de kwartfinales tegen de Vietnamees Thai. Eddy Merckx plaatste zich ook voor de kwartfinales en speelt al om 11.00 uur vanmorgen tegen JJ Garcia. Jaspers komt om 13.30 in actie.

28 september 2024

BINH THUAN – Dick Jaspers is op het wereldpodium de meest succesvolle speler als het om WK’s gaat in recente jaren. Twee keer in vijf WK’s greep de Nederlander de titel: eerst in Caïro (Egypte) in 2018 in de finale tegen Jérémy Bury, drie jaar later in Sharm El Sheikh (weer Egypte) tegen Murat Naci Coklu. Het waren twee van in totaal vijf wereldtitels die Jaspers behaalde.

Voor zijn zesde titel zou hij zondag maar wat graag in de finale staan, maar er zijn nog drie ronden te gaan. Zaterdagmorgen, nog vroeg in zijn eigen Nederland, vijf uur later in Vietnam, won Jaspers zijn partij bij de laatste zestien van de Turk Tolgahan Kiraz met 50-39 in 19 beurten. Jaspers haalde een kunststukje uit. Toen Orak zich terugvocht in de partij naar 41-39 maakte de Nederlander onmiddellijk uit met 9: de laatste een losse band met een extension.
 



 

Het WK is halfweg voor Jaspers, die in de eerste voorronden de ranglijst aanvoerde van drie spelers met 1.705, in de ronde daarna Torbjörn Blomdahl, zijn grote concurrent, versloeg met 50-37 in 29 en nu dus Tolgahan Kiraz, de laatste Turkse speler in het toernooi, in een wedstrijd die Jaspers snel startte (13-3, 21-14), waarin Kiraz terugkwam met 7 naar 27-23 in 19 beurten. Jaspers haalde een kunststukje uit. Toen Kiraz zich terugvocht in de partij naar 41-39 maakte de Nederlander onmiddellijk uit met 9: de laatste een losse band met een extension.

De zaterdagsessie met 16 spelers over, was er één met vier Vietnamezen: drie Tran’s en één Thai, om aan te geven hoe sterk het thuisland is op dit WK. Eddy Merckx was de beste winnaar in 18 beurten voor JJ Garcia in 20. De Vietnamees Tanh Luc Tran speelde Marco Zanetti uit het toernooi met 50-31 in 19.

Dick Jaspers speelt vanmiddag in de kwartfinale tegen Hong Chiem Thai om 13.30 West Europese tijd. Eddy Merckx speelt om 11.00 uur tegen JJ Garcia, op die tijd treffen ook twee Koreanen elkaar: Myung Woo Cho en Jung Han Heo.

 

Alle info & links

Infopagina KNBB:
www.knbb.nl/agenda/wk-driebanden-0

Alle info UMB:
www.umb-carom.org/ProductDetails.aspx?id=268&ide=2251&lng=2

Livescore UMB:
http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=176

Livestreaming AfreecaTV:
https://billiards.afreecatv.com/

Officiele resultaten + info UMB:
www.umb-carom.org/PG344L1/Union-Mondiale-de-Billard.aspx

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Five&Six

Driebanden Jaspers, Dick WK
Volg ons online