Jaspers en Merckx voor goud tegen twee Aziaten

Het Wereldkampioenschap driebanden wordt morgen, zondag, beslist op de slotdag met twee Europeanen en twee Aziaten, die al zeker zijn van het podium, maar nog om goud en zilver strijden op dit WK. Dick Jaspers treft in de halve finale een van de Vietnamese Tran's, Eddy Merckx stuit op de sterke Koreaan Myung Woo Cho. Het verslag van de kwartfinales en de knock-outs met de beste 16 op dit WK.

28 september 2024

BINH THUAN – De balans is weer in evenwicht voor de slotdag van het Wereldkampioenschap driebanden in Vietnam. Twee Europeanen gaan de gouden race tegemoet tegen twee Aziaten. Dick Jaspers en Eddy Merckx, twee routiniers met titels op hun palmares, treffen twee spelers zonder mondiale titel: Myung Woo Cho uit Korea is de coming man op het wereldpodium, de Vietnamees Thanh Luc Tran een opkomende ster uit het thuisland. De beste winnaars in de aanloop, de kwartfinales op zaterdag: Merckx tegen Garcia met 50-13 in 17 (2.941 gemiddeld). Cho tegen Heo  met 50 24 in 19 (2.632). De wedstrijden in de halve finales op zondag: Merckx-Cho om 11.00 in Vietnam (6.00 West Europa). Jaspers-Tran om 13.30 (8.30 in West Europa). De finale volgt om 17.00 (12.00).

De ’Houdini’ van de laatste dagen op het WK, de Fransman Jérémy Bury, toonde karakter en klasse tegen de Vietnamese favorieten Phuong Vinh Bao en Quyet Chien Tran, maar liet zijn derde opeenvolgende Vietnamese tegenstander zaterdag zelf ontsnappen. De eindstreep lag tegen Thanh Luc Tran net iets te ver, ondanks een geweldige slotserie van 8 voor Bury. De Fransman kwam van 47-39 hoopgevend op 47-47, maar zag zijn tegenstander in die cruciale fase onder grote spanning van de toeschouwers finishen met 3 voor 50-47 in 28. Daarmee mogen de Vietnamezen tot grote vreugde zondagmorgen één thuisfavoriet aanmoedigen.

Dick Jaspers maakte een 13 om het verschil te maken tegen Hong Chiem Thai en had zijn traditioneel sterke eindsprint met 7. Dat was te veel voor de andere Vietnamese coming-man van dit toernooi. Myung Woo Cho, de laatste Koreaan, overblufte  Jung Han Heo, zijn landgenoot met 5, 5 en 10 op de helft van de partij en haalde de trekker over met 4 en 7 voor een eindscore van 50-24 in 19. En Eddy Merckx, het kan niet vaak genoeg gezegd, heeft al dagenlang een onnavolgbare start, ook weer tegen JJ Garcia. De Belg was met series van 8, 9 en 7 weer niet te stuiten (29-5 voorsprong) en kon haast spelenderwijs naar de eindstreep (50-13 in 17). Hoe jammer ook dat de rol van de Colombiaan op het beslissende moment was uitgespeeld.

 



 

Knock-outs met 16

De laatste fase op het WK vanaf de ronden met de beste 16 gingen in met vijf Vietnamezen in de arena: Quyet Chien Tran, Thanh Luc Tran, Duc Minh Tran, Hong Chiem Thai en Van Tai Nguyen. Het veld bestond verder uit twee Koreanen, twee Fransen en 7 spelers uit verschillende landen, onder wie één Zuid Amerikaan, de Colombiaan Jose Juan Garcia en de Egyptenaar Sameh Sidhom. 

De Europeanen waren nog met 7 van wie er nog 3 overbleven: Eddy Merckx, Jérémy Bury en Dick Jaspers.

Eddy Merckx, al het hele toernooi super, was de beste winnaar in het duel met Mikaël Devogelaere, een van de revelaties op dit WK. De Belg versloeg hem in een uiterste krachtsinspanning, omdat Devogelaere er in slaagde al vroeg een serie van 18 te maken, de hoogste op het WK tot nu toe. De achtervolging van Merckx was succesvol, onder andere dankzij tussensprints van 7, waardoor hij uiteindelijk won met 50-39 in 18/17.

Het Vietnamese bolwerk raakte zijn topspeler Quyet Chien Tran kwijt en bleef met twee van de vijf over. Thanh Luc Tran tekende voor uitschakeling van Marco Zanetti met 50-31 in 20/19. Van Tai Nguyen werd slachtoffer van de scoringsdrift van JJ Garcia, die uitzonderlijk goed is op dit WK en won van de Vietnamees met 50-28 in 20/19.

Twee spelers van het thuisland troffen elkaar: Hong Chiem Thai was al dicht bij de finish toen Duc Minh Tran nog dapper terugvocht naar 49-48. Dat was het sein voor Thai om voor het fel meelevende publiek de winnende carambole te maken: 50-48 in 29. 

Dick Jaspers beroofde het WK van zijn laatste Turkse speler. Tolgahan Kiraz vocht verbeten om Jaspers (serie 10 in de 14e beurt voor 39-27) te bedreigen. Hij kwam in de slotfase terug tot 41-39, maar toen sloeg Jaspers weer verwoestend toe met 9: 50-39in 19/18.

Jérémy Bury diende zich na zijn prachtige gevecht met Bao weer aan om een van de Vietnamese kopstukken te laten struikelen. De Fransman groeit in het toernooi en deinsde niet terug voor een volgende stunt: Quyet Chien Tran, die zo graag voor eigen volk zijn eerste wereldtitel had veroverd, bleef kansloos achter met 50-35 in 26/25.

Myung Woo Cho gleed langs Brian Knudsen de beste 16 binnen (50-28 in 23/22), Jung Han Heo deed dat met winst tegen Sameh Sidhom (50-23 in 24/23).

 

Alle info & links

Infopagina KNBB:
www.knbb.nl/agenda/wk-driebanden-0

Alle info UMB:
www.umb-carom.org/ProductDetails.aspx?id=268&ide=2251&lng=2

Livescore UMB:
http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=176

Livestreaming AfreecaTV:
https://billiards.afreecatv.com/

Officiele resultaten + info UMB:
www.umb-carom.org/PG344L1/Union-Mondiale-de-Billard.aspx

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Five&Six

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online