Brabantse broers Van Beers samen in eredivisie

De Brabantse broers Barry en Rik van Beers hebben het biljarten van huisuit meegekregen. Vader Jac was een fervent biljarter, liet een biljarttafel thuis zetten en gaf zo de liefde voor het biljart over aan de broers Barry en Rik, die zondag in Zundert met hun teams tegen elkaar spelen voor de eredivisie.

12 oktober 2024

RIJSBERGEN – De vierde ronde van de Nederlandse eredivisie staat onder meer in het teken van een broederstrijd, het debuut van Joris van ’t Zelfden, de terugkeer van Jérémy Bury, de absentie van Dick Jaspers voor zijn team, net als van Eddy Merckx en Jean Paul de Bruijn die met hun team in Denemarken competitie spelen. Team Babbelz, gegangmaakt door Frédéric Caudron, verdedigt de toppositie, vier achtervolgers staan slechts op 1 matchpunt. De koploper speelt een uitwedstrijd tegen Bousema, waar Jorissen tegen Caudron speelt en de twee Turken, Gökhan Salman en Savas Bulut elkaar treffen.

Twee Brabantse broers staan in Zundert net niet tegenover elkaar, maar ontmoeten elkaar wel met hun teams. Rik van Beers speelt voor thuisclub Zundert, Barry van Beers voor RCN Nieuwegein. Rik, die 45 is, speelt voor zijn zevende jaar voor Zundert, Barry (48) heeft daar in totaal tien jaar gespeeld. ,,Het is altijd speciaal om daar te komen’’, bekent Barry. Ik heb er prachtige jaren beleefd en mijn vrouw Rinske leren kennen.’’

Barry en Rik zijn opgegroeid in Bladel in een gezin met nog een broer, Roel, die 43 is en de jongste van de drie. ,,Mijn vader Jac (76 nu) was een fervent biljarter, daar hebben wij het van meegekregen’’, vertelt Barry. ,,Hij heeft op een zeker moment een stuk aan het huis gebouwd en daar een biljart neergezet. Wij waren zo’n 13 tot 15 jaar toen we daar zelf ook heel enthousiast gingen biljarten.’’

Rik, die nog thuis woont bij z’n vader (moeder is dit jaar gestorven) is minder fanatiek dan Barry. ,,Hij houdt het bij z’n team in Zundert en gaat hooguit een keer per week een keer trainen met vrienden.’’ Barry heeft van biljarten met verkoop en lesgeven zijn beroep gemaakt en speelt competitie in Nederland, België en de Grand Prix toernooien.

Het thuisteam van Zundert had een vloeiende start, maar ging vorige week zwaar onderuit. De thuiswedstrijd tegen Nieuwegein kan het team in de subtop van de ranglijst houden. Sergei Jimenez is kopman en tegenstander van Dave Christiani, Sam van Etten treft Barry van Beers, Rik van Beers speelt tegen Gerwin Valentijn en Francis Forton tegen Henk Blauwblomme.

Team Babbelz speelt met Caudron, Bulut, Van Havere en Wijnen tegen Bousema. Team Eekhoorn staat in de opstelling met een Nederlander, een Belg, een Griek en een Spanjaard tegenover J&F Auto’s, het Haagse team dat in de vierde ronde op zoek gaat naar een eerste of zelfs twee matchpunten.

De wedstrijd tussen Cues&Darts en Paperclip is interessant voor de posities in de subtop. Paperclip, zonder Jaspers, laat Jérémy Bury overkomen uit Frankrijk. De Fransman was in vroeger jaren ook actief in de eredivisie: hij debuteerde in Nederland met Van Donge&De Roo, waar toen ook Richard Bitalis, Christ van der Smissen en Barry van Beers speelden. Bury speelt zondag met Paperclip tegen Glenn Hofman, de kopman van Cues&Darts.

Voor Dallinga maakt Joris van ’t Zelfden in zijn eigen Zeeland zijn debuut in de eredivisie. Het jonge talent staat tegenover Paul Wallerand in de wedstrijd tussen Dallinga en De Biljartacademie. De Zeeuwen hebben 2 matchpunten, de Limburgers 1 punt en staan voorlopig in de onderste regionen.

De wedstrijden voor de vierde ronde in de Kozoom league, zondag vanaf 13.00 uur:

 

SIS/Vervoort-Aarsbouw/Domicilie

Jean van Erp-Turgay Orak

Raimond Burgman-Ronny Brants

Raymund Swertz-Tom Persyn

Harrie van de Ven-Wesley de Jaeger

 

Team Eekhoorn-J&F Auto’s Jorissen

Nick Polychronopoulos-Murat Gökmen

Peter Ceulemans-Kay de Zwart

Frans van Kuyk-Paul Bruijstens

Jose Maria Mas-Herman van Daalen

 

STZ Zundert-RCN Nieuwegein

Sergei Jimenez-Dave Christiani

Sam van Etten-Barry van Beers

Rik van Beers-Gerwin Valentijn

Francis Forton-Henk Blauwblomme

 

Bousema-JBSCues.nl-Team Babbelz

Jeffrey Jorissen-Frédéric Caudron

Gökhan Salman-Savas Bulut

Johan Loncelle-Davy van Havere

Frans van Schaik-Jack Wijnen

 

Cues&Darts/Xtreme-Paperclip

Glenn Hofman-Jérémy Bury

Jef Philipoom-Anno de Kleine

Huub Wilkowski-Dan Breur

Therese Klompenhouwer-Peter van Lieshout

 

Dallinga.com-De Biljartacademie

Steven van Acker-Roland Forthomme

Peter De Backer-Danny Boutet

Joris van ’t Zelfden-Paul Wallerand

Berry Dallinga-Mathy Monnissen

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: drie broers Van Beers op de bowlingbaan: Roel, Barry en Rik

Driebanden KNBB Kozoom League
Volg ons online