Overal biljarten in de kop van Noord-Holland

Een blik op Den Helder, waar het biljarten bloeit. Minder dan 60.000 inwoners, maar volop biljartlocaties – en volop topspelers. Hoe kan dit?

23 november 2024

Het stikt er van de biljartlocaties: de Cafés Woud en Kaper, op een steenworp afstand van elkaar, beide met twee tafels, en beide uiterst competitief. Het Pool & Dart Centre, met grote tafels, en de plek ook waar Tijd voor Krijt wordt aangeboden, het laagdrempelig/recreatief biljarten project van de KNBB. Turnlust/de Draaikolk, waar menig kampioenschap is gespeeld. En nog flink wat andere plekken waar recreatief danwel competitief wordt gespeeld, bijvoorbeeld in Buurthuis Elto in Tuindorp. Best veel voor een stadje waar vrijwel alles op loopafstand is!

En wat te denken van de spelers? De Nederlands Kampioen Junioren <25 komt er vandaan, Tom Slikker, de speler met het rauwe talent, structureel op of net boven de 1 op de kleine tafel. Tom Beemsterboer, zijn oudere teammaat, qua moyenne net zo goed als Tom, en met een hoge ondergrens. Toms vader William Slikker, die in lijn met Tom zelf niet dol is op trainen, die alleen maar wedstrijden speelt – en structureel boven de 0.8. Wat ook geldt voor Sebastiaan de Bruin, die als geen ander laat zien dat hard spelen prima kan samengaan met precisie. En dan nog een hele groep spelers die allemaal dik boven de 0.6 spelen! Het is niet niks voor zo’n relatief kleine stad.

 



 

DEN HELDER -
Het is een mooie maandagavond als we in Café Woud welkom worden geheten door Jack Woud, nog zo’n topspeler in het team van Woud. Ditmaal krijgen we niet lokale held Tom Slikker aan tafel (al komt Tom wel even langs om te kijken of het goed gaat), maar neemt Tom Beemsterboer de honneurs waar als teamcaptain. Een dubbelpartij, en dat betekent heel wat te maken caramboles! Beemsterboer moet er maar liefst 62 maken, en daarvoor heeft hij 52 resp. 46 beurtjes nodig – na in de tweede partij lange tijd boven de 2.5 te hebben gespeeld. Nadat ook Jack Woud routinematig zijn tegenstander tweemaal van tafel heeft gespeeld, gaan we zitten aan tafel en vragen we aan Jack, Tom en Michel van Veen (dik boven 0.7 gemiddeld) wat toch het geheim is van Den Helder. Waarom leeft het biljarten hier zo? Heeft het te maken met locatie, zo helemaal aan de top van Noord-Holland met zicht naar Texel? Is het toeval? Historie?

 

"We hebben vooral heel veel mazzel dat er nog zoveel plekken zijn waar gespeeld kan worden denk ik, dit is lang niet overal het geval"
Jack Woud

 

Jack Woud weet het eigenlijk ook niet precies: “Vooral het driebanden is eigenlijk altijd in trek geweest in Den Helder, historisch gezien. We hebben vooral heel veel mazzel dat er nog zoveel plekken zijn waar gespeeld kan worden denk ik, dit is lang niet overal het geval. Landelijk kan het best lastig zijn met stichtingen, buurthuizen, bruine cafés, vaak staat dit allemaal best onder druk. In Den Helder is dat gelukkig (nog) niet het geval.”

 


 

Tom Beemsterboer: ”Ik ben in Bloemendaal geboren, in Haarlem opgegroeid, dus kom helemaal niet van hier. Dus het waarom kan ik historisch gezien moeilijk beantwoorden. Ik ben 2005/2006 naar deze regio gekomen om de Liefhebber in Warmenhuizen over te nemen. (Die inmiddels te koop staat, red., overigens met andere eigenaren dan Tom.) Heb dus op veel plaatsen gespeeld, niet alleen driebanden maar ook 57/2 op redelijk niveau."

 

"Pool & Dart Centre Den Helder bestaat al dertig jaar, dus heeft zijn bestaansrecht wel bewezen, en met een mooie combinatie van biljarten, darts, karaoke en lasergames"
Tom Beemsterboer

 

 

"Ik ben inmiddels eigenaar van Pool & Dart Centre Den Helder, maar speel sinds 2014 ook in het team van Café Woud. Ik vind het hier heel plezierig, fijne tafels, leuke kroeg. In mijn eigen locatie staan grote tafels, dus op elke plek is wel iets te vinden. Pool & Dart Centre Den Helder bestaat al dertig jaar, dus heeft zijn bestaansrecht wel bewezen, en met een mooie combinatie van biljarten, darts, karaoke en lasergames. Wat betreft het spelen: heel leuk dat ik met Tom Slikker ook in het team zit: nog wel wat grillig, hij kan partijen van 2 afwisselen met partijen van 0.5, 0.6. Maar: echt een geweldig talent.”

 

 

Later die avond treffen we ook Tom Slikker, het jonge megatalent, en die trots is op de sfeer in Den Helder: “Wat de sfeer hier zo leuk maakt, is dat iedereen tijdens de wedstrijden ontzettend fanatiek is.  En dat we altijd ons best doen. Het team is qua leeftijden heel erg gemixt, jong en oud door elkaar, maar jong leert van oud en oud leert van jong!”

 

"Ik kan met trots zeggen dat ik het van mijn vader heb geleerd"
Tom Slikker

 

“Er wordt bij ons in Den Helder veel gebiljart, omdat de cafés die er zijn, minimaal één biljart hebben staan. En bij ons in het café staan er bijvoorbeeld twee. Er zal geen een dag voorbij gaan dat er niet gebiljart wordt.. van ‘s middags tot ‘s avonds laat. Enorm leuk om te zien!”

“Als mensen het hebben over Den Helder vallen vaak de namen van mij, van Tom Beemsterboer of van Sebastiaan de Bruin. Maar wat te denken van mijn vader William Slikker, speelt toch een goede 0,800 op de kleine tafel. Veel mensen die ik ken met zo’n gemiddelde biljarten toch veel.. mijn vader biljart letterlijk alleen met teamen en dan toch elke keer zo’n moyenne er uit persen… ontzettend knap natuurlijk. Ik kan dus ook met trots zeggen dat ik het van hem heb geleerd!”

 


 

De volgende avond spelen we bij Kaper, en ook Kaper blijkt zijn teamcaptain Sebastiaan de Bruin niet te hebben opgesteld, evenals de sympathieke teamleider Jaap Middelie. (Mogelijk dat men dacht: “die hebben we vast niet nodig voor de overwinning” – en dat klopte.) :) Maar alsnog staat er een mooi team met drie spelers boven de 0.6 (Jeroen Looijesteijn, Jan van Oosten en Jack Buisman), waarvan vooral Jeroen soms een prachtige techniek laat zien rechtstreeks uit de school van de speler over wie het hier vaak gaat: Sebastiaan de Bruin.

 

 

Het laatste woord is dan ook aan Sebastiaan de Bruin, die het historisch perspectief voor ons duidt:

“Biljarten is eigenlijk altijd al wel een veel beoefende sport geweest in Den Helder, althans voor zolang als ik mij dat kan herinneren. Het biljarten werd en wordt vaak overgebracht van vader (of moeder..) op zoon. Zo ook bij mij waarvoor ik mijn vader nog steeds dankbaar ben! Er waren van oudsher veel (bruine) cafés en sportclubs waar veel werd gebiljart. Met deze lokaliteiten waren er ook veel clubs/verenigingen, en clubs nodigen uit tot rivaliteit. Met biljarten altijd in de goede zin van het woord gelukkig. Ik denk dat dit wel heeft bijgedragen aan de belangstelling die er heden ten dage nog steeds is."

"Op driebandengebied zijn de teams van Kaper en Woud de toonaangevende verenigingen in Den Helder. Saillant detail is dat deze zich praktisch op dezelfde straat begeven, zo'n 160 meter van elkaar.. over een derby gesproken! Je komt in beide lokaliteiten ook nog eens in een écht oud café waar de biljartgeschiedenis aan de wand hangt en de biljarts prominent in de zaak aanwezig zijn. Let wel; dit zijn de kleine tafels. Sinds enkele jaren wordt er ook weer actief op de grote tafel gebiljart bij het Pool & Dart Centre. Hier mag ik ook spelen en zijn we dit jaar gepromoveerd naar de eerste divisie en proberen we keihard te strijden om in deze divisie te blijven.” 

 

"Er waren van oudsher veel (bruine) cafés en sportclubs waar veel werd gebiljart. Met deze lokaliteiten waren er ook veel clubs/verenigingen, en clubs nodigen uit tot rivaliteit. Met biljarten altijd in de goede zin van het woord gelukkig. Ik denk dat dit wel heeft bijgedragen aan de belangstelling die er heden ten dage nog steeds is"
Sebastiaan de Bruin

 

“Wij mogen van geluk spreken dat er in veel cafés in Den Helder nog steeds biljarts te vinden zijn. Ze bieden mensen nog steeds veel plezier maar voor de horeca zijn dit natuurlijk 'dure' meters in de zaak. Je ziet dat veel uitbaters proberen om kleine toernooitjes te organiseren om zo ook weer nieuwe mensen te trekken. Daarover gesproken.. zelf organiseer ik ook nog een driebanden-groot-koppeltoernooi in de decembermaand bij het Pool & Dart Centre.”

“Als je in Den Helder kijkt dan is de aanwas in Den Helder wel relatief beperkt als het gaat om driebanden. Het blijft toch een moeilijke discipline. Op libre-gebied sluiten er nog steeds mensen aan die wat serieuzer mee willen doen maar lang (nog) niet altijd voor de bond. Onze maat Tom Slikker is natuurlijk de grote uitzondering op deze regel, zeker qua jeugd. Maar in de breedte is er meer dan genoeg talent dat zeker op regionaal niveau structureel meedoet!”

 

 

Tekst & foto’s: KNBB
Collage Pool & Dart Centre Den Helder: Pool & Dart Centre Den Helder
Foto’s Café Woud: Café Woud
Foto's Café Kaper: KNBB
Foto Tom Slikker & Michel van Veen Café Woud: KNBB
Foto’s Tom Slikker NK Driebanden <25: Ton Smilde
Foto Tom Beemsterboer Nederlands Kampioen (met Menno de Vries): Ton Smilde
Foto Tom Beemsterboer: Paul Brekelmans
Foto Sebastiaan de Bruin Landsfinale: Jan Rosmulder

 

Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Lokaal/regionaal
Volg ons online